Hlavní obsah

Zemřel Alan Bean, čtvrtý muž na Měsíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 86 let v sobotu v americkém Houstonu zemřel čtvrtý muž na Měsíci, astronaut Alan Bean. Informovala o tom ve svém prohlášení americká vesmírná agentura NASA. Podle rodiny Bean zesnul po krátké nemoci obklopen svými bližními.

Foto: Stringer, Reuters

Astronaut Alan Bean na archivním snímku

Článek

Alan Bean byl pilotem lunárního modulu na kosmické lodi Apollo 12, která odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě směrem k Měsíci 14. listopadu 1969. Tříčlennou posádku tvořili ještě velitel letu Charles Conrad a pilot velitelského modulu Richard Gordon.

O pět dní později sestoupil Conrad a Bean jako v pořadí třetí a čtvrtý člověk v lunárním modulu na povrch Měsíce, zatímco Gordon zůstal v mateřské lodi kroužící po oběžné dráze Měsíce. Conrad a Bean přistáli na rozhraní Oceánu bouří a Moře poznaného, poblíž místa, kde v roce 1967 přistála americká sonda Surveyor 3.

Na měsíčním povrchu strávili 31 hodin a 31 minut, z toho sedm hodin a 45 minut mimo kabinu modulu. Absolvovali dvě vycházky, během nichž nachodili přes dva kilometry a nasbírali přes 34 kilogramů vzorků měsíčních hornin. Na povrchu Měsíce rovněž nainstalovali sadu vědeckých přístrojů. Poté se v lunárním modulu vrátili k mateřské lodi, s níž se spojili, a 21. listopadu se všichni tři vydali zpátky k Zemi, kam tři dny na to v pořádku dorazili.

Celkem Bean strávil ve vesmíru 69 dní, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám