Hlavní obsah

Vědci nalezli na egyptských mumiích tetování stará 5000 let

Tetování doprovázejí lidstvo už tisíce let. Za nejstarší dochované tetování bylo do nedávna považováno zdobení kůže legendárního zmrzlého muže Ötziho. Vědci však nyní zjistili, že mumie vystavené v britském muzeu na sobě rovněž mají tetování a rekord Ötziho tak přinejlepším vyrovnaly.

Foto: British Museum

Tetování nalezené na rameně jedné z mumifikovaných žen

Článek

Mumie staré kolem 5000 let byly objeveny v mělkých hrobech u naleziště Gbelaín (angl. přepis Gebelein, v egyptské arabštině Dvě hory - pozn. red.), jsou proto označovány jako gebeleinské. Jsou chloubou sbírek Britského muzea v Londýně. Šestice vyschlých těl byla nalezena na konci 19. století a v roce 1900 muzeu darována. Dvě z nich nyní i po letech dokázaly vědce překvapit.

O mumifikovaném muži známém pod muzejním číslem EA32751 nebo jménem Gebeleinský muž A vědci před šesti lety zjistili, že patrně zemřel násilnou smrtí někdy mezi 18. a 21. rokem věku. Skvrnám na seschlé kůži na jeho pravém rameni dlouho nevěnovali pozornost.

Foto: British Museum

Tetování na rameni gebeleinského muže má znázorňovat býka a divokou ovci.

Nyní za užití infračerveného světla zjistili, že se jedná o tetování, které vyobrazuje dvě překrývající se zvířata s rohy. Jedná se nejspíš o tetování buvola a paovce hřivnaté, tato zvířata byla v egyptské předdynastické době často zobrazována.

Další tetování objevili vědci na rameni mumifikované ženy. Ta má na paži čtyři symboly ve tvaru písmena S a něco, co připomíná klacky, které se používaly při rituálních tancích.

Objev vyvrací představy o tetování v Egyptě

Jde o objev, který mění naše chápání toho, jak lidé v oblasti žili, uvedl Daniel Antoine, který je jedním z autorů studie, kterou vědci publikovali v časopise Journal of Archeological Science. „Teprve teď se nám díky velmi zachovalým mumiím naskytl nový pohled na život těchto lidí,“ uvedl Antoine pro BBC.

Archeologové se původně domnívali, že tetování ve starověkém Egyptě měly pouze ženy. To však nejnovější objev vyvrací. Podle vědců bylo tetování zřejmě symbolem společenského postavení a odvahy.

Foto: British Museum

Muž, který zemřel násilnou smrtí, odhalil vědcům další tajemství.

Naleziště Gbelaín se nachází asi 40 kilometrů jižně od Luxoru. Mumifikace proběhla přírodní cestou v důsledku suchých pouštních podmínek.

Prvenství určit nelze

Výsledky radiouhlíkového datování nasvědčují tomu, že muž a žena žili mezi roky 3351 a 3017 před naším letopočtem. Kolem roku 3000 před naším letopočtem nad územím převzal vládu první faraón.

Nejstarší dochované tetování je na mumii ledového muže, která byla objevena v 90. letech v tyrolských alpách. Ledový muž Ötzi žil mezi lety 3370 a 3100 před naším letopočtem.

Má ale pouze tetování vodorovných a svislých čar, nikoliv scén ze života. Kvůli tomu, že přesněji stáří dochovaných mrtvol určit nelze, o titul nejstaršího tetování se budou muset egyptské mumie se zmrzlým chlapíkem z Alp zřejmě podělit.

Reklama

Výběr článků

Načítám