Hlavní obsah

Světovou banku semen čeká modernizace, lidstvu má zajistit potravu děj se co děj

Novinky,

Norsko plánuje vynaložit 100 miliónů norských korun (přes 270 miliónů Kč) na rozšíření Špicberského globálního úložiště semen, které bylo založeno a na norské náklady postaveno před deseti lety. Banka určená pro „soudný den“, která má ochránit světové zásoby potravin v případě nezvratných katastrof, má už téměř milión vzorků. Modernizace by měla zabránit i tomu, aby dovnitř pronikala voda.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do celosvětového úložiště semen na Špicberkách

Článek

„Nový projekt se bude týkat výstavby nového přístupového tunelu, který je vybudován z betonu, stejně tak budov sloužících k uskladňování nouzových a chladicích jednotek a dalších elektrických zařízení, které v tunelu regulují teplotu,“ uvedlo dle agentury Reuters ve svém prohlášení z konce února norské ministerstvo zemědělství.

Záměrem je uchovat pro lidstvo zdroje potravin pro případ jaderného konfliktu či klimatických změn, které by změnily podmínky života na Zemi. Úložiště disponuje téměř miliónem vzorků ze čtyř tisíc plodin z celé planety. Skladování semen je zprostředkováváno zdarma, nacházejí se zde i vzorky z České republiky.

Úložiště semen se nachází v arktické oblasti za polárním kruhem, konkrétně v podzemní jeskyni na norském souostroví Špicberky poblíž města Longyearbyen, kde panuje vhodná přirozená teplota pro ukládání vzorků. Oficiálně otevřeno bylo 26. února 2008.

Problém s vodou

V obřích ledových halách jsou uchovávána semena v černých krabicích zmražených na teplotu mezi -10 až -20 °C, což by mělo zajistit perfektní stav semen nejméně stovky let.

Semena jsou chlazena pomocí generátorů na uhlí, které se na Špicberkách těží. Předpokládá se, že v případě výpadku generátorů potrvá několik týdnů, než se teplota zvýší na -3 stupně Celsia, což je teplota okolního podloží. Původní teplota v tunelech je tedy -3 °C, uměle se ovšem snižuje na ideální hodnotu -18 °C.

Foto: Profimedia.cz

Srdcem úložiště jsou obří haly plné regálů s krabicemi semen. Kapacita je vypočítána na více než dvě miliardy vzorků.

Nepříliš dávno se nicméně vyskytl problém - úložiště zatopila voda. Depozit byl sice vybudován v mrazivém prostředí za polárním kruhem tak, aby odolal jakékoli nepřízni počasí i jiným katastrofám, kvůli globálnímu oteplování však v oblasti roztála vrstva permafrostu (trvale zmrzlé půdy) a voda pronikla dovnitř, kde opět zmrzla. Semena nebyla zničena, pro správce však byla událost varováním.

O tom, že světovou semennou banku zaplavila voda, ač měla navěky přetrvat v ledu, Novinky psaly. [celá zpráva]

Je tedy potřeba vytvořit nová ochranná opatření, a to včetně důkladného zabezpečení stometrového tunelu proti průniku vody, vykopání odvodňovacích kanálů v okolním masivu, které další případnou vodu z tajících vrstev a návalů dešťů odvedou pryč.

„Očekává se, že úložiště vytrvá věčně,” potvrdil ale již loni v květnu Åsmund Asdal ze Severského Výzkumného centra genetiky, které objekt spravuje.

Posloužilo v Sýrii

Úložiště již posloužilo k doplnění semen rostlin například ve válkou zničené Sýrii. Tam se v roce 2015 doplnila banka semen ve městě Aleppo, jelikož byla v konfliktu těžce poškozena.

„To jasně dokazuje, že banka semen je celosvětovou pojistkou zdrojů potravin pro budoucí generace,“ uzavřel norský ministr zemědělství Jon Georg Dale.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám