Hlavní obsah

Nad Českem proletěl bolid, jeho část dopadla na sídliště v Českých Budějovicích

Nad jižní částí České republiky proletěl v neděli 3. prosince velmi jasný meteor (bolid), jeho průlet zaznamenali dva náhodní pozorovatelé i speciální přístroje takzvané Evropské bolidové sítě, jejíž centrum je v Astronomickém ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Vědci vyzývají veřejnost, aby pomohla s hledáním meteoritů, o jejichž dopadu jsou přesvědčeni.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Výřez z celooblohového snímku bolidu ze 3. prosince 2017 pořízeného automatickou digitální bolidovou kamerou české bolidové sítě na stanovišti Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Světlé pozadí oblohy je způsobeno měsíčním úplňkem.

Článek

Přesně v 18 hodin, 15 minut a 20 sekund středoevropského času vstoupil do zemské atmosféry meteoroid o hmotnosti přibližně šesti kilogramů a začal svítit ve výšce 78 km nad Veselím nad Lužnicí.

I přes poměrné nepříznivé počasí, které v danou chvíli v republice panovalo, byl jasný bolid fotograficky zachycen několika automatickými digitálními bolidovými kamerami na stanicích Ondřejov, Churáňov a také na stanici Kocelovice v jihozápadních Čechách.

Z fotografických záznamů se vědcům povedlo určit poměrné přesné místo průletu atmosférou i přibližnou velikost jednotlivých úlomků.

Dopadová oblast u Českých Budějovic

Maximální jasnost bolid dosáhl v krátkém a nevýrazném zjasnění v bodě na dráze, který ležel ve výšce 37,5 km nad Ševětínem. Jeho absolutní jasnost (přepočtená na jednotkovou vzdálenost 100 km) zde dosáhla -9,4 magnitudy, což přibližně odpovídá jasnosti Měsíce v první čtvrti.

Celou světelnou dráhu dlouhou 63 km uletěl za bezmála pět sekund a pohasl ve výšce pouhých 21 km vysoko jihozápadně od obce Hosín u Českých Budějovic.

Foto: Google/Astronomický ústav AV ČR

Schematické znázornění pádových oblastí pro dva největší meteority. Pravděpodobnost nálezu klesá směrem od středu vyznačených oblastí. Předpokládané hmotnosti pro danou oblast jsou na obrázku uvedeny.

Dopadová oblast dvou větších kusů leží přímo v Českých Budějovicích, přesněji v oblasti sídliště Máj a Na Zavadilce (pro meteorit o hmotnosti asi jednoho kilogramu) a v jižní části přírodní rezervace Vrbenské rybníky (pro 250g meteorit), malé meteority mohou být mnohem dál proti směru letu až u obcí Úsilné a Libníč.

Výzva pro veřejnost

Jelikož si jsou vědci jisti pádem meteoritů, a zároveň kvůli unikátnosti samotného bolidu, žádají při jejich hledání o pomoc i veřejnost.

Foto: P. Spurný

Meteorit Stubenberg (největší kus o hmotnosti 1,3 kg, který dopadl 6. 3. 2016 v Německu). Ukázka, jak by mohl vypadat meteorit, který dopadl 3. prosince 2017 v Českých Budějovicích.

Nalezení meteoritů nicméně není jednoduché, a to především u menších kusů. V případě pádu na měkké podloží může být meteorit částečně nebo úplně zabořen v zemi.

Oblast největšího kusu zahrnuje mimo jiné vypuštěný bahnitý rybník a jeho těžko prostupné okolí, ale také vilovou a sídlištní zástavbu, včetně areálů škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám