Hlavní obsah

Světoví odborníci řeší v Praze kvalitu potravin, akci pořádá VŠCHT

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalita potravin, jejich falšování, bezpečnost a rovněž s tím související ochrana spotřebitelů. Cesty k řešení těchto problémů hledá v Praze mezinárodní vědecká špička v oboru analýzy potravin. Přes 800 vědců, akademiků, zástupců průmyslu i kontrolních orgánů ze 60 zemí světa se sešlo na osmém ročníku sympozia RAFA 2017, které tento týden pořádá pražská Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) společně s Univerzitou Wageningen z Nizozemska.

Foto: VŠCHT

Pražské sympozium o kvalitě potravin za účasti světových expertů.

Článek

„Představujeme nejnovější trendy ve výzkumu v oblasti analytických a bioanalytických technik. Prezentuje se zde jejich využití v rámci strategií vyvíjených pro účely sledování kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a přírodních produktů,“ vysvětlila Jana Hajšlová z VŠCHT, zakladatelka sympozia.

Foto: VŠCHT

Zakladatelka akce Jana Hajšlová z VŠCHT

Setkání RAFA (Recent Advances in Food Analytics – Nejnovější postupy v analýze potravin) se tradičně koná v Praze jednou za dva roky. Kromě špičkových vědců se jej účastní představitelé světových potravinářských organizací jako například Frans Verstraete, zástupce Evropské komise pro zdraví a potravinovou bezpečnost či Robert van Gorcom z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Nový projekt EU a Číny

V letošním ročníku se velká pozornost věnuje novému partnerskému projektu Evropské unie a Číny. Jeho cílem je zlepšit bezpečnost a kvalitu potravin a vyřešit problém podvodů s potravinami.

„Počet případů podvodů s potravinami neustále roste, podvody zaznamenáváme i na globální úrovni. Kvalifikované odhady hovoří o případech v hodnotě 52 miliard amerických dolarů (1,15 biliónu Kč) každým rokem. Potravinové podvody mohou mít velmi negativní vliv na lidské zdraví. Jsou globálním problémem, který vyžaduje globální odpověď,“ dodala Hajšlová, která v projektu zastupuje ČR.

V rámci doprovodných výstav a seminářů s prezentacemi firem mají účastníci možnost seznámit se s nejnovějšími trendy v moderní instrumentaci a dalším vybavením používaným v analýze potravin. Sympozium trvá do pátku 10. listopadu a koná se v kongresovém centru pražského hotelu Clarion.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám