Hlavní obsah

Podle ředitelů škol jsou jednotné přijímačky administrativně náročné

Praha

Jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory středních škol znamenají pro školy velkou administrativní zátěž. Shodli se na tom jejich ředitelé. Průběh zkoušek byl ale podle nich bezproblémový. Cermat, který zkoušky připravuje a vyhodnocuje, zvládl prý jejich organizaci dobře. Společnost zveřejnila na internetu zadání všech letošních testů.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Růžička, ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera

Článek

„Systém fungoval technicky dobře, Cermat to má zmáknuté,” řekl senátor Jiří Růžička, který je zároveň ředitelem Gymnázia Jana Keplera v Praze. Potíž je podle něj v administrativním zpracování přijímacích zkoušek, které musí zvládnout školy. „Je to nesmírně náročné a časově velice zdlouhavé,” uvedl.

Jeho názor sdílí ředitel Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblík i manažer Střední školy managementu a služeb v Praze 4 Jaroslav Krčmář.

„Je to šílené, ale zvládli jsme to,” řekl Sáblík. Při zpracovávání testů se podle něj žádné potíže nevyskytly, ale zaměstnanci školy byli zatíženi velkým množstvím administrativních úkolů.

Výsledek jednotných testů tvoří 60 % hodnocení

Smíchovská škola měla zhruba 470 uchazečů, přijala jich asi třetinu. Výsledek jednotné přijímací zkoušky musel tvořit 60 procent celkového hodnocení. Vlastní přijímací testy škola neměla, ale ze 40 procent přihlížela k vysvědčení ze základní školy a výsledkům z různých školních olympiád a soutěží.

Střední škola managementu a služeb si stanovila jako hranici pro přijetí 25 procent, pod ní zůstaly jen dvě uchazečky. Škola nyní bude pořádat druhé kolo, protože má stále volná místa. Podle Krčmáře nedává smysl, že jeho součástí už jednotné přijímací zkoušky nebudou. Škola bude přijímat další uchazeče na základě pohovoru.

Výsledky z řádných termínů jednotných zkoušek dostali ředitelé od Cermatu v pátek 28. dubna. Většina škol je zveřejnila až po 1. květnu. Přijatí pak měli deset dní na to, aby odevzdali zápisový lístek ve škole, do které budou chtít chodit. Uchazeči, kteří se dostali na dvě školy, se během této doby museli rozhodnout, ve které se zapíšou.

Volné místo či student navíc

Gymnázium Jana Keplera zatím přijímací řízení neuzavřelo. Dva uchazeči tam totiž přišli až k náhradním termínům, které se konaly 11. a 12. května, jeden termín pro čtyřleté a druhý pro víceleté obory.

Růžička upozornil na to, že to některým ředitelům může způsobit potíže, protože nejdříve obdrží zápisové lístky z řádných termínů a až později zjistí výsledky z náhradních termínů. „To je další velký zádrhel. Buďto si tedy musím držet místo, a tím pádem někoho nepřijmout, anebo riskovat, že bude někdo navíc,” poznamenal.

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií a ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová v tom takový problém nevidí. I v její škole se konaly náhradní termíny zkoušek a budou jim držet volná místa.

„Pokud se (uchazeči z náhradních termínů) rozhodnou pro jinou školu, tak nám zůstanou volná místa, která doplníme uchazeči pod čarou, jejichž rodiče podali odvolání,” vysvětlila. I jí se ale čekání na výsledky zdálo dlouhé.

Reklama

Související články

Státní přijímací zkoušky poprvé

Ve středu poprvé se bezmála 90 tisíc žáků podrobilo státním přijímacím zkouškám na střední školy s maturitními obory. Školy by sice neměly být státními testy...

Výběr článků

Načítám