Hlavní obsah

Čeští odborníci se podíleli na vyvracení mýtů o kukačkách

Novinky,

Životem ptačího vetřelce, kukačky obecné, provází nová kniha plná unikátních fotografií Oldřicha Mikulici. Publikace The Cuckoo – The Uninvited Guest, kterou vydalo nakladatelství Wild Nature Press ve Velké Británii, přináší výsledky mnohaletých výzkumů. Jedním z autorů je Tomáš Grim z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého (UP) v Olomouci, jenž se tomuto ptačímu druhu věnuje přes dvě desetiletí. Kniha mimo jiné vyvrací mýty o tomto opeřenci.

Foto: Oldřich Mikulica

Kukačky zvěčněné fotografem Oldřichem Mikulicou

Článek

Kniha provází celým životním cyklem kukačky od snesení vejce přes vylíhnutí, péči o mládě v hnízdě i mimo ně.

„Vycházeli jsme z literatury publikované od 18. století po současnost, některé poznatky jsme aktualizovali dokonce ještě v korekturách. Zahrnuli jsme i dosud nepublikované nové názory. Také jsme se snažili vymýtit dlouho tradované bludy o kukačkách a seznamujeme čtenáře s tím, jak se výzkum těchto ptáků provádí,“ uvedl Tomáš Grim z katedry zoologie a ornitologické laboratoře UP.

Mikulica proseděl v krytu tisíce hodin a zachytil i věci, které zatím žádný výzkumník ani neviděl.
Tomáš Grim, spoluautor publikace

Spolu s ním se na přípravě textu a koncepce knihy podíleli norský ornitolog Bard G. Stokke, dalším autorem byl Karl Schulze-Hagen. Pro tohoto německého gynekologa je ornitologie koníčkem, za sebou má však několik úspěšných knih z tohoto oboru.

Tradiční mýty vyvrácené v knize
Kukačka přináší vejce do hnízda v zobáku.NE: klade „normálně” jako všichni ostatní ptáci
Hostitelé neodmítají cizí/kukaččí mláďata.NE: sice vzácně, ale dokážou to
Kukačka si hnízdo nestaví proto, že by její mláďata nestrávila chlupaté housenky, kterými se živí její rodiče.NE: stráví je

„Knihu jsme připravovali zhruba tři roky, koncepci jsme několikrát upravovali. Chtěli jsme, aby textu rozuměl běžný čtenář přírodovědné literatury, ale také aby zaujal odborníky. Zatím máme kladné ohlasy. Nejvíc nás potěšila velmi pozitivní předmluva, kterou ke knize napsal cambridgeský biolog Nicholas Davies, skutečný guru výzkumu kukaček a jeden ze zakladatelů behaviorální ekologie,“ doplnil Grim.

Mikulica kukačky fotí 40 let

Podle Grima o kukačce obecné vyšlo kromě několika tisíc článků na 40 samostatných knih. Poslední titul se ale výrazně odlišuje především unikátními fotografiemi. Ty pořídil známý fotograf přírody Oldřich Mikulica, jenž kukačky fotografuje už 40 let a věnuje se i dokumentárním filmům o přírodě.

Jeho dokument o kukačce obecné (Hýčkaný vetřelec) obdržel na Ekofilmu 2010 cenu ministerstva životního prostředí. Za jednu z fotografií kukačky získal jako první fotograf z východní Evropy titul European Wildlife Photographer of the Year 2011.

Do knihy The Cuckoo vybral ze svého bohatého archivu přes 200 snímků. Většinu jich pořídil na rodné jižní Moravě, další pocházejí z různých míst ČR, Maďarska a Finska.

Ornitologická kniha roku?

„Dosud nevyšla žádná publikace, která by fotograficky doložila život kukačky v takovém detailu a v takové technické kvalitě. V knize je spousta zcela unikátních záběrů včetně páření nebo útoků hostitelů na kukačky. Tyto situace je vzhledem k jejich rychlosti nesmírně těžké byť jen zahlédnout, natož vyfotit. Kukačka je navíc kvůli své plachosti výzvou pro každého fotografa. Mikulica proseděl v krytu tisíce hodin a zachytil i věci, které zatím žádný výzkumník ani neviděl,“ prozradil Grim.

Populárně--naučná publikace vzbudila pozitivní ohlas u odborné veřejnosti, britský časopis BBC Wildlife ji vyhlásil „Knihou měsíce“. Jeden z předních světových biologů Tim Birkhead dokonce publikaci označil za ornitologickou knihu roku.

Kniha loni vyšla v nizozemštině, letos v angličtině a připravují se vydání ve francouzštině a němčině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám