Hlavní obsah

Studentka textilní tvorby z UMPRUM získala ocenění v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Studentka Ateliéru textilní tvorby pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) Aneta Dvořáková dostala v Německu cenu pro mladé tvůrce v oblasti designu a bytové architektury. Cena Young Creation Award se již popáté udílela v rámci veletrhu bytového textilu Heimtextil ve Frankfurtu nad Mohanem. Práce Dvořákové s názvem Párání (The Ripping) soutěžila v kategorii Upcycling objects, která se zaměřila na přetváření starých a nepotřebných věcí v nové produkty.

Foto: UMPRUM

Párání - oceněné dílo studentky UMPRUM Anety Dvořákové

Článek

Práce Anety Dvořákové pracuje s médiem malby a s uvědoměním, že podstatou malby je plátno. Páráním dochází k rozkladu na nejmenší možné jednotky – útkové nitě s pozůstatky dřívější malby.

Opětovné utkání zrodilo nové dílo

„Díky opětovnému utkání vzniká zcela nové dílo s magickým duchem,“ uvedla mluvčí UMPRUM Kamila Stehlíková.

„Párání tvoří nové umění ze starého a inspiruje svou velkou láskou k detailu. Párání překvapilo porotu svou úspěšnou recyklací, která může být využita nejen v průmyslu, ale také uměleckým, téměř meditativním způsobem. Autorka vložila do své práce velký kus práce, času, vášně a lásky a cenu si více než zasluhuje,“ ohodnotila studentskou práci německá porota.

Foto: UMPRUM

Mimo soutěž Young Creations Award se Ateliér textilní tvorby pod vedením Jitky Škopové představil na veletrhu Heimtextil i samostatnou expozicí na téma Textilní architektura, novodobí nomádi, alternativní bydlení a ekologie.

Hledání nového využití materiálů

Veletrh bytového textilu Heimtextil je podle Stehlíkové velkou událostí v oboru, slouží jako prostor pro dojednávání kontraktů, je ukazatelem trendů i zdrojem inspirace. Ateliér textilní tvorby se zde představil již posedmé.

Ateliér se kromě tradičních technik dlouhodobě zabývá experimentem a hledáním nových cest využití různých materiálů. Dokazuje, že tento obor zasahuje do mnoha částí života i technologií. Nemusí se tedy omezit jen na tradiční textilní vlákna a postupy. Zároveň ve svém přístupu respektuje potřeby pro udržitelný rozvoj a ekologii, jak škola dodává.

Veletrh začal v úterý 10. 1. a potrvá do pátku 13. 1. 2017. Studenti UMPRUM získávají v poslední době mezinárodní ocenění často, bodují mladí módní návrháři i grafici. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám