Hlavní obsah

Největší český dalekohled bude pátrat po „nové Zemi“

Novinky,

Na ondřejovské observatoři Astronomického ústavu AV ČR se minulý týden konalo mezinárodní setkání, jehož tématem bylo vědecké využití Perkova dalekohledu. Tento největší dalekohled v ČR disponuje dvoumetrovým průměrem zrcadlového objektivu. V budoucnu se zapojí i do vesmírné mise PLATO, která bude hledat Zemi podobné planety.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Perkův dvoumetrový dalekohled, největší v ČR

Článek

Setkání se zúčastnila třicítka astronomů a technických pracovníků z observatoří v Ondřejově a Thueringer Landessternwarte Tautenburg v Německu. Tautenburská observatoř má v provozu stejný dalekohled.

Zamíří na planety u jiných hvězd

Od roku 2017 chce astronomický ústav s německou observatoří spolupracovat. „Jeden z programů, který bychom mohli společně dělat, jsou exoplanety. Jde o to, že budeme schopni potvrdit nové kandidáty na exoplanety a říct, ano, je to planeta. Právě dvoumetrové dalekohledy jsou pro toto velice důležité, protože máme náš pozorovací čas, takže nemusíme s nikým soutěžit,” řekl pořadatel setkání Petr Kabáth.

Dalekohled se rovněž zapojí do hledání „nové Země“ v rámci vesmírné mise PLATO. Její start se plánuje na rok 2024, bude hledat Zemi podobné planety. Jedna z nich byla nedávno objevena – obíhá hvězdu Proxima Centauri, která je vzdálena „jen“ čtyři světelné roky. Nachází se v tzv. obyvatelné zóně, to znamená, že by se na ní mohla vyskytovat voda v tekutém stavu. [celá zpráva]

Foto: European Southern Observatory

Pravděpodobná podoba planety Proxima b. Napravo od mateřské hvězdy Proxima Centauri (Centauri C) je vidět dvojhvězda (hvězdy Centauri A a Centauri B), s níž dohromady tvoří hvězdný systém Alfa Centauri.

Novým pozorovacím programem národního dalekohledu bude také hledání a monitorování hvězdných erupcí.

Příprava největšího dalekohledu na světě

Perkův dalekohled, pojmenovaný po významném českém astronomovi Luboši Perkovi, je největším dalekohledem v Česku. Vyrobila jej německá firma Carl Zeiss a na observatoři v Ondřejově funguje od roku 1967. Průměr zrcadlového objektivu má dva metry, dalekohled pracuje s ohniskovou vzdáleností 64 metrů, hmotnost otáčivých částí je 80 tun.

Za velmi důležité považuje AV ČR správné určení pozorovacího programu dalekohledu této třídy velikosti, zejména v době, kdy se chystá stavba největšího dalekohledu světa E-ELT s průměrem přes 39 metrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám