Hlavní obsah

Studentské volby vyhráli piráti, gymnazisté podporují TOP 09. Projevila se i migrace

Novinky,

Studentské volby nanečisto do krajských zastupitelstev vyhráli v osmi krajích piráti, ve třech ANO. V Praze dostala nejvíce hlasů TOP 09. Kromě reakcí na migrační krizi, které zapříčinily slušné výsledky hnutí Ne ilegální imigraci či Tomia Okamury, jsou patrné určité rozdíly mezi jednotlivými kraji. Rovněž je zajímavé, že zatímco studenti gymnázií obecně nejsou proti TOP 09, u studentů středních odborných škol více bodují piráti a ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak již Novinky informovaly, do hlasování se zapojilo 254 škol a 32 tisíc studentů ze všech regionů včetně Prahy, kde se krajské volby nekonají. Ty proběhnou 7. a 8. října. Celkově nejvíce uspěla Česká pirátská strana. [celá zpráva]

Simulace reálných voleb

Volby se konaly v úterý a ve středu. Středoškoláci starší 15 let si mohli vyzkoušet volit politické strany, hnutí a koalice, které kandidují do krajských zastupitelstev.

Politici, média ani široká veřejnost by výsledky Studentských voleb neměli přeceňovat, ale ani přehlížet.
Karel Strachota, organizátor

Vlastní volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné: studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které kandidují v reálných krajských volbách.

Názorová polarizace kvůli migraci

„Politici, média ani široká veřejnost by výsledky Studentských voleb neměli přeceňovat, ale ani přehlížet. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci,“ řekl Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni, který projekt voleb před šesti lety inicioval.

„Je zřejmé, že strach a nejistota, které v souvislosti s migrační krizí prostupují naší společností, názorová polarizace a nenávistné projevy ovlivňují i názory a postoje mladých lidí a projevily se i v jejich hlasování ve Studentských volbách,“ dodal.

Studentské volby nanečisto vyhrála v roce 2013 TOP 09, nyní jen v Praze se ziskem necelých 24 procent hlasů. Hlavní město je z hlediska výsledků i u „skutečných“ voleb vždy specifickým regionem. U studentů středních odborných škol (SOŠ) i středních odborných učilišť (SOU) zde nejvíce uspěli piráti.

ČSSD neuspěla, na Karlovarsku se sportuje

Na třetím místě skončilo v Praze se značných odstupem ANO, následováno hnutím Ne ilegální imigraci, čímž se navazuje na Strachotova slova. U gymnazistů ale o protiimigrační uskupení takový zájem není.

Vládnoucí ČSSD celkově u studenstva středních škol neuspěla, konkrétně v Praze skončila až za komunisty na desáté příčce.

Narušení výher pirátů a ANO ve většině krajů proběhlo i ve Zlínském kraji, kde získalo nejvíce hlasů hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD). V Karlovarském kraji zvítězila u studentů kandidátka PRO Zdraví a Sport.

SOŠ a učni volí jinak

V Karlovarském kraji rozhodli hlavně studenti SOŠ, gymnázia se zúčastnila jen dvě – oproti 23 v Praze a 13 v Ústeckém kraji, kde uspěla nejvíce koalice pirátů se Stranou zelených. U studentů SOŠ ale nejvíce hnutí ANO.

V Jihočeském kraji dosáhla KSČM dobrého výsledku u studentů SOŠ, získala 8,6 procenta hlasů. Celkově vyhráli opět piráti. V Plzeňském kraji skončilo na třetím místě hnutí Ne ilegální imigraci.

V Jihomoravském, Pardubickém či Královéhradeckém kraji se opět potvrdila obliba TOP 09 u gymnazistů. Na jižní Moravě dopadla u žáků SOU nejlépe Dělnická strana. Hnutí Andreje Babiše zvítězilo v Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám