Hlavní obsah

Čeští středoškoláci vyhráli Mezinárodní lingvistickou olympiádu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český tým složený ze čtyř studentů středních škol získal jedno zlato, jeden bronz a jedno čestné uznání na Mezinárodní lingvistické olympiádě konané v Indii, prestižní vědecké soutěži určené studentům středních škol.

Foto: FF UK

Mezinárodní lingvistická olympiáda

Článek

„V Indii soutěžilo přes 40 týmů, konkurence byla obrovská. Nejtvrdšími soupeři byli už tradičně Američané, Rusové a Bulhaři. Češi se ale postupně zlepšují a dostávají se mezi nejlepší řešitele, čímž narušují dlouholetou dominanci zmíněných týmů,“ uvedl lingvista Vojtěch Diatka z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, jeden z organizátorů, který český tým do Indie doprovázel.

„Jednou z hlavních příčin našeho úspěchu je i to, že v České republice se studenti ve škole o svém rodném jazyku dozvědí mnohem více než ostatní národy, třeba Britové,“ doplnil.

Analýza dat z neznámých jazyků

Mezinárodní lingvistická olympiáda je jedna z dvanácti světových vědeckých olympiád, v níž se každoročně utkají studentské týmy z celého světa.

Letošní ročník se konal na konci července v indickém Mysore a účastnilo se ho 31 zemí. Zlatou medaili v soutěži jednotlivců přivezl Jan Petr, student pražského Gymnázia Jana Keplera.

Foto: FF UK

Český tým

Český tým patří tradičně mezi nejlepší, za posledních pět let přivezl dvakrát zlato, jednou stříbro, třikrát bronz a dvakrát ocenění za nejlepší řešení.

Reprezentanti jsou vybíráni v tříkolové České lingvistické olympiádě, kterou pořádá Filozofická fakulta a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. Tradičně se jí účastní kolem 1500 žáků a čtyři nejlepší řešitelé postupují na olympiádu.

Ta se zaměřuje na lingvistiku a prověřuje primárně analytické myšlení studentů. Studenti například analyzují jazyková data z jim neznámých jazyků a snaží se pochopit, jak tento jazyk funguje. V soutěži se setkávají s náročnými jazyky z Afriky nebo historickými jazyky, jako je kupříkladu stará gruzínština.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám