Hlavní obsah

Zemřel Antonín Rükl, přední český astronom

– Praha

V noci z 11. na 12. července zemřel dlouholetý šéf pražského planetária, významný český astronom a světově uznávaný kartograf Antonín Rükl. Bylo mu 83 let. Za své téměř celoživotní působení v planetáriu z něho vytvořil mezinárodně uznávanou instituci. Věnoval se také popularizaci a oblasti mapování měsíčního povrchu. Napsal i řadu knih o astronomii. O jeho úmrtí ve středu informoval Jan Šifner z planetária. Datum pohřbu zatím není známo.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Antonín Rükl (na archivním snímku z roku 2004)

Článek

Antonín Rükl se narodil 22. září 1932 v Čáslavi. Astronomii se věnoval od 17 let. V planetáriu začal pracovat v únoru 1960, krátce poté se stal jeho ředitelem a ve funkci setrval až do roku 1999.

Podle pracovníků planetária spolupracoval i na penzi až do svých posledních dní.

Knihy o astronomii si sám ilustroval

Do historie planetária se zapsal jako neúnavný popularizátor astronomie a autor řady astronomických pořadů. Jeho poslední autorský pořad Mapy cizích světů měl premiéru loni. Zajímal se také o technické novinky a vytvořil řadu technických vylepšení.

Napsal řadu knih o astronomii určených nejširší veřejnosti. Své publikace také i sám ilustroval. Jeho atlas Souhvězdí vyšel v překladu do jedenácti jazyků, překládány byly i další knihy.

Podrobná mapa Měsíce

Rükl jako jeden z prvních světových kartografů použil pro své mapy snímky ze sond. Vypracoval podrobnou mapu Měsíce pro velký zahraniční atlas Měsíce.

Jako první zpracoval Měsíc ze všech pohledů. Zpracoval také mapu Měsíce po přistání Apolla 11 a v roce 1999 už s využitím počítačové techniky novou velkou mapu Měsíce. Vytvořil i několik map noční oblohy.

Byl držitelem řady ocenění, například v roce 2000 byla po Rüklovi pojmenována planetka (15395) Rükl.

V roce 2004 se stal prvním neněmeckým nositelem Ceny Bruna H. Bürgela, kterou uděluje německá astronomická společnost Astronomische Gesellschaft za popularizaci astronomie v německém jazyce. Před čtyřmi lety dostal nejvyšší tuzemské astronomické ocenění – Nušlovu cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám