Hlavní obsah

Povinnou školku lze obejít

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon ponechal zadní vrátka v mateřských školách dokořán. Povinná předškolní docházka pro pětileté děti zní sice přísně, ale její pravidla jsou mnohem volnější, než je tomu u základních škol. Přitom se o to v parlamentu vedla bitva. Kdo si bude chtít nechat dítě doma i ve věku pěti let, kdy bude mít školku povinnou, tu možnost má, i když se o tom dosud moc nemluvilo.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle zákona, který byl po prezidentově vetu minulý týden definitivně schválen a začne platit za rok v září, se rodič může přihlásit k domácímu neboli individuálnímu vzdělávání.

Za čtvrt roku test

V tom případě má povinnost nahlásit dítě do školky ve spádové oblasti, nebo i do jiné školky, ale s tím, že ředitele spádové školky o tom informuje. Formální přihlášení do školky je jedinou podmínkou, za jejíž porušení hrozí přestupkové řízení.

Rozhodne-li se rodič, že dítě bude vzdělávat doma, musí o tom zpravit ředitele příslušné školky nejpozději tři měsíce před začátkem školního roku. Domácí vzdělávání je možné zahájit i v průběhu roku, ale opět o tom musí ředitel vědět.

Individuálního vzdělávání budou moci využít i rodiče dětí, které navštěvují lesní školky.

Ten pak rodiči vysvětlí, co se musí dítě naučit. Požadavky vycházejí z rámcových vzdělávacích programů pro mateřské školy, přičemž nároky na školkové děti nejsou velké.

Dítě má třeba zvládnout chytat míč, udržet se na jedné noze, obléci se, zavázat si tkaničky, používat toaletní papír, zvládat odloučení od rodičů, dodržovat pravidla, vyslovovat všechny hlásky, vyprávět příběh, malovat základní obrazce, rozlišovat pravou a levou, barvy, tvary, velikosti apod.

Kompletní Desatero pro rodiče dětí předškolního věku je na webu ministerstva školství.

Může dojít i na sociálku

Ředitel školky pak v období mezi třetím až čtvrtým měsícem od počátku individuálního vzdělávání musí ověřit, jestli dítě má požadované dovednosti. Kdyby dítě požadavky nesplňovalo, nemusí se hned domácí vzdělávání zrušit, ale ředitel může dát rodiči doporučení a domluvit se s ním na dalším ověření. Automaticky individuální vzdělávání končí, pokud se rodič nedostaví na první ani náhradní termín „přezkoušení“.

Individuálního vzdělávání budou moci využít i rodiče dětí, které navštěvují lesní školky. Ty totiž často nesplňují formální předpoklady ministerstva, a tak nejsou jako školská zařízení registrovány.

Na vzdělání však jejich děti ochuzeny nejsou a státní požadavky by u ověřování v běžné školce měly zvládnout.

V dozoru nad povinnou předškolní docházkou nemusí být ředitelé tak přísní jako na základních školách. Podmínky pro uvolňování dítěte ze školky a pro omluvenky se stanoví ve školním řádu. Pokud třeba rodič nemusí do práce a chce zůstat s dítětem doma, ředitel ho za to nejspíš popotahovat nebude.

Nicméně na nezodpovědné rodiče bude mít páku, protože kvůli neplnění povinné docházky by mohlo opět dojít na přestupkové řízení s hrozbou pokuty až 5000 korun.

„Tyto přestupky zřejmě budou řešit obce s rozšířenou působností, jejich odbory školství. Nejprve by se měl odbor pokusit tomu rodiči domluvit. Když to nepomůže, tak může zahájit řízení o přestupku. Kdyby ani to nezabíralo, jsou i další možnosti,“ řekl Právu advokát František Korbel.

Podle něj by se mohlo v krajním případě dospět i k závěru, že rodič zanedbává své povinnosti, což už spadá do kompetence orgánu sociálněprávní ochrany dětí, který má širokou škálu možností řešení.

Také batolata

Dosud měli pětiletí pouze nárok na umístění do školky, což znamená, že pokud rodič požádal o přijetí, musela mu obec místo zajistit. Podobně tomu bude za rok i u čtyřletých. Pouze v případě nedostatečných kapacit bude možné čtyřleté dítě odmítnout.

V roce 2018 se bude tento nárok vztahovat i na tříleté a od roku 2020 i na dvouleté děti. Školky mají tedy dost času na přípravu, protože dvouleté děti vyžadují speciální přístup.

Nicméně ne každé batole místo ve školce získá. U zápisu projdou pouze děti, které prokážou určitou míru samostatnosti, například že se umí obléct, najíst či zajít si na nočník.

Anketa

Jakému vzdělávání předškolních dětí dáváte přednost?
Domácímu
26,9 %
Ve školce
73,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1964 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám