Hlavní obsah

Karlovarský kraj chce zabezpečit školy proti vniknutí nežádoucích osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Karlovarský kraj chce ve všech svých školských zařízeních zvýšit zabezpečení proti vniknutí nepovolaných osob. Danému účelu mají sloužit kamery či karty na vstup. Pilotní systém představí na celostátní konferenci Bezpečná škola 2016 v Praze, do praxe by měl být uveden během letních prázdnin. Jak uvedl hejtman Martin Havel (ČSSD), na zavedení opatření vyhradil kraj z rozpočtu téměř 15 miliónů korun.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarský hejtman Martin Havel (ČSSD)

Článek

Prvotním opatřením by podle Havla mělo být ujasnění, jakou roli a úkol budou mít lidé ve škole při mimořádné situaci.

Do školy přes zvonek s kamerou

„Druhou věcí je, kdo od čeho má klíče, když to řeknu zjednodušeně. A třetí je potom nasazení technických opatření: kamery, kartový systém, další elektronická zařízení. Pokud je třeba, inteligentní systém na vstup do školy,” řekl Havel.

Očekávám, že budou pro takové opatření všichni zastupitelé bez ohledu na politickou příslušnost.
Markéta Wernerová, poslankyně a zastupitelka

Do školy by se tak například bylo možné dostat jen přes zvonek s kamerou, kde by se musel každý návštěvník prokázat.

Podle poslankyně a krajské zastupitelky Markéty Wernerové (ČSSD) to má reálné opodstatnění.

„Školy jsou místem pro vzdělávání a kraj jako garant středoškolského vzdělání má povinnost zajistit, aby to bylo v bezpečném prostředí,” řekla Novinkám.

Nahodilé kroky škol

Kraj se uceleným řešením bezpečnosti chce zároveň vyhnout nahodilému nákupu bezpečnostních zařízení v režii jednotlivých škol.

Pořizovat se budou prověřené a odborníky doporučené systémy.

Město Sokolov postupně zavádí na všech základních školách elektronický docházkový systém.

Největší investice budou podle Havla nutné na integrovaných školách v Chebu a Sokolově, které mají nejvíce budov. „Investice do každé této školy je zhruba kolem dvou miliónů korun,” doplnil hejtman.

Reakce na celospolečenské klima i útok ve Žďáru

Zvyšováním bezpečnosti na školách chce Karlovarský kraj reagovat na zhoršené klima ve společnosti. Velkou debatu o zabezpečení škol vyvolal útok psychicky nemocné ženy, která v areálu střední školy ve Žďáru nad Sázavou v roce 2014 ubodala jednoho studenta a další tři lidi zranila.

Bezpečnost žáků a personálu na školách řeší od letošního roku také město Sokolov, na všech základních školách postupně zavádí elektronický docházkový systém i další opatření.

„Myslím, že v dalších letech budou Martina Havla následovat další hejtmané. Očekávám, že budou pro takové opatření všichni zastupitelé bez ohledu na politickou příslušnost,” dodala Wernerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám