Hlavní obsah

Ke státním maturitám je přihlášeno přes 70 tisíc žáků. Začínají v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí začne jarní termín letošních státních maturit. K prvnímu pokusu se přihlásilo 70 719 žáků, jak informoval Jan Pohanka, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT). Tato instituce vytváří testy a organizuje společnou část maturitních zkoušek. Testy a slohové práce se budou psát do čtvrtka 5. května. Při volbě druhého povinného předmětu dává čím dál více maturantů přednost cizímu jazyku před matematikou.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro všechny maturanty je povinná zkouška z českého jazyka a literatury. Matematiku, na níž každoročně ztroskotá nejvíc studentů, si tentokrát vybralo 27,2 procenta přihlášených, loni to bylo 30 procent. Přes dva tisíce žáků se přihlásilo k nepovinné zkoušce Matematika+, která je obtížnější verzí testu z matematiky a k níž přihlížejí některé vysoké školy.

Z cizích jazyků dominuje angličtina. Mělo by z ní maturovat více než 47 tisíc středoškoláků, což jsou zhruba dvě třetiny přihlášených.

Celkové výsledky v polovině června

V pondělí jsou na programu test z matematiky a slohová práce z angličtiny. Didaktický test i písemná práce z povinné češtiny čeká maturanty v úterý. Ve středu se píše didaktický test z angličtiny a písemky z ostatních cizích jazyků. Na čtvrtek jsou naplánovány testy z jazyků z výjimkou angličtiny.

Výsledky testů se žáci od ředitelů škol dozvědí v pondělí 16. května. Později, ale před začátkem ústních maturit dané třídy, budou ředitelům poskytnuty výsledky písemných prací.

Ústní zkoušky v rámci státních maturit i profilové zkoušky organizované jednotlivými školami se mohou konat od 16. května do 10. června. Termíny vypisují ředitelé škol. Celkové výsledky státních maturit budou k dispozici nejpozději v polovině června.

Počty přihlášených žáků ke druhému povinnému předmětu:
Matematika19 10727,2 %
Anglický jazyk47 10067,0 %
Německý jazyk26613,8 %
Ruský jazyk11911,7 %
Francouzský jazyk1290,2 %
Španělský jazyk1610,2 %
Pramen: CERMAT

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám