Hlavní obsah

Odvolání ředitele školy kvůli šikaně učitelky hodnotí ministryně Valachová pozitivně

– Praha

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) přivítala středeční odvolání ředitele Střední průmyslové školy Na Třebešíně Františka Bártla. Pražská rada tak na svém mimořádném zasedání rozhodla kvůli závažné šikaně učitelky ze strany tří žáků. Bártl končí ve funkci v pátek. Od pondělí vedení školy převezme jeden z jeho současných zástupců Václav Jahoda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Valachová považuje rozhodnutí zřizovatele školy za správné. „Jsem ráda, že mimořádné zasedání rady toto vzalo na program a rozhodlo, jak rozhodlo. Koneckonců já jsem o to požádala a shodly jsme se na tom s paní primátorkou Adrianou Krnáčovou již před návštěvou školy Na Třebešíně," uvedla.

Ředitel pochybení odmítá

Od dočasného ředitele, který školu bude řídit do skončení konkurzu na nového ředitele, očekává především snahu o obnovení zdravých vztahů ve škole. „To je asi nejdůležitější pro učitele, žáky i rodiče,” poznamenala ministryně.

Odvolaný ředitel, který sám rezignovat nechtěl a pochybení odmítá, ve středu sdělil, že zváží možnost opravných prostředků. „Co se týče dalšího postupu pana ředitele, tak bezpochyby bude také záležet na výsledcích šetření České školní inspekce. Uvidíme, jakým způsobem oni popíší, co se na škole dělo a kdo případně pochybil, či nepochybil," řekla Valachová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

František Bártl - ředitel Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze

S ohledem na veřejně dostupné podrobnosti o tomto případu považuje za pochopitelné, že vedení Prahy konalo ještě před oznámením závěrů inspekce. „Oceňuji, že se k tomu zřizovatel postavil čelem,” poznamenala.

O vyloučení žáků by měla rozhodnout škola

Pětapadesátiletou učitelku ve střední průmyslové škole v Praze 10 zřejmě delší dobu šikanovala trojice studentů. Byli za to v lednu potrestáni podmínečným vyloučením a trojkou z chování. Učitelka krátce poté zemřela. Vedení školy trvá na tom, že šikana nebyla příčinou učitelčina úmrtí.

Na základě videí se závažnějšími formami šikany, která prý škola v lednu neměla k dispozici, hrozí agresorům až vyloučení. Vedení školy se obrátilo na magistrát, aby zahájil příslušné správní řízení. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) to ale označil za nesmyslný postup. Trvá na tom, že o případném vyloučení žáků musí rozhodnout škola.

Valachová uvedla, že magistrát nyní buď povede přezkumné řízení, o jehož zahájení byl požádán, nebo usoudí, že obnovu řízení může udělat škola. Posouzení, kdo má pravomoc o případném zvýšení trestu rozhodnout, nemusí být jednoznačné.

Názory pro vyloučení i rezignaci celého vedení

„V tuto chvíli se k tomu nechci takhle přesně vyjadřovat, protože to přeci jenom závisí na obsahu toho správního spisu,” dodala ministryně. Zopakovala, že vzhledem k obsahu veřejně dostupných videí nepochybuje o tom, že jsou dány důvody pro vyloučení.

Prezident Miloš Zeman ve středu uvedl, že rezignovat by mělo celé vedení školy. Pražská primátorka ve středu také veřejně apelovala na ostatní členy vedení školy, aby odstoupili.

Valachová si myslí, že míra zavinění ostatních členů vedení záleží na informacích, k nimž se na rozdíl od ní může dostat zřizovatel. Připomněla, že bez ohledu na subjektivní provinění vedení odpovídá za bezpečnost všech lidí na škole.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám