Hlavní obsah

Liberecký kraj zaplatí školní obědy 373 chudým dětem

Liberec

Liberecký kraj zaplatí ve druhém pololetí obědy pro 373 dětí ze sociálně slabých rodin. Vyjde to téměř na 841 tisíc korun, peníze dostane z pilotního projektu ministerstva práce a sociálních věcí Potravinová pomoc dětem. Vedle Libereckého kraje se do projektu zapojil ještě kraj Jihomoravský, peníze na obědy pro děti budou rozdělovat i tři neziskové organizace. Jak uvedl hejtman Martin Půta (STAN), Liberecký kraj chtěl původně z programu tři milióny korun, zájem byl ale menší.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

Jen do základních škol chodí v Libereckém kraji 38 755 dětí. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí je těch, které by pomoc potřebovaly, v kraji 3213 a v celé zemi téměř 58 500.

„Jde o pilotní projekt, předpokládá se vyhlášení druhé výzvy na celý školní rok 2016/2017. Někteří ředitelé škol vyčkávají, jak pilot dopadne a jak to bude administrativně náročné, a my pevně věříme, že se přihlásí v těch dalších výzvách,” řekl hejtman.

Žádné dítě by nemělo mít ve škole hlad.
Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí <br/>

Ukazuje se podle něj, že ani zájem rodičů není tak velký, ale může to být tím, že je projekt teprve na začátku.

Možnost podpořit ročně až 20 tisíc dětí

Potravinovou pomoc dětem financuje ministerstvo z Operačního programu Potravinové a materiální pomoci. Celkově se na období 2016 až 2020 ministerstvu podařilo získat 400 miliónů korun, které umožní podpořit až 20 tisíc dětí ročně.

Cílem projektu je zajistit dětem v mateřských a základních školách a také dětem na nižším stupni víceletých gymnázií pravidelnou stravu ve školních jídelnách.

„Žádné dítě by nemělo mít ve škole hlad. Pokud rodiče nedokážou dětem obědy ve škole zaplatit, není to chyba dětí a neměly by kvůli tomu strádat hladem,” řekla již dříve k projektu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Liberecký kraj se problémem obědů pro děti z chudých rodin nezabývá poprvé. Už loni věnoval 190 tisíc korun nadaci Women for Women, která v minulém školním roce financovala jen v Libereckém kraji obědy pro 150 dětí z osmi škol, na něž rozdělila 450 tisíc korun.

„Už loni, když se vedla debata o podpoře projektu Women for Women, jsme říkali, že budeme hledat nějaké systémové řešení. Tím se rozhodně nezříkáme podpory z nadace,” dodal Půta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám