Hlavní obsah

Vědci prozkoumali parazitické roztoče na lidském obličeji, jsou prý neškodní

Žijí na obličejích všech lidských bytostí, zjistili vědci zkoumáním roztoče trudníka tukového, ač dosud předpokládali, že jeho přítomnost je zhruba u čtvrtiny populace. Jeho výskyt se někdy dává do souvislosti s akné nebo bakteriálními infekcemi v obličeji. Podle článku BBC, který se trudníkům věnuje, jsou ale tato stvoření i přes svůj nevábný zjev neškodná.

Foto: Profimedia.cz

Trudník tukový (Demodex folliculorum)

Článek

Trudníci jsou podle Megan Thoemmesové z univerzity v Raleigh v Severní Karolíně všudypřítomní. Její tým našel přímo je nebo jejich DNA na obličejích všech 283 testovaných lidí.

Podle ní má každý člověk na obličeji stovky trudníků. Není jasné, čím se živí. Dříve se předpokládalo, že buňkami epitelu, potvrzeno to ale není. Roztoč je přitom známý od roku 1840.

„Někteří se domnívají, že se živí bakteriemi na obličeji, jiní se domnívají, že odumřelými kožními buňkami, další soudí, že se živí mazem, který kůže produkuje,” řekla Thoemmesová.

Se svým týmem se snaží zjistit nejen potravu roztoče, ale například i podrobnosti o tom, jak se rozmnožuje. Vědkyně předpokládá, že samička klade vajíčka do pórů a že těchto vajíček není mnoho, zhruba 20. Současně tvrdí, že tito roztoči nevylučují, na konci svého krátkého života „explodují” a odpad se rozprskne do okolí. Upozorňuje, že jakkoliv to zní nechutně, organismy nejsou nijak nebezpečné.

Trudník tukový
žije ve folikulech (místech v kůži, z nichž vyrůstají chlupy či vlasy) nejčastěji řas a obličejových chlupů. Patří mezi pavoukovce, mají čtyři páry nohou a protáhlý zadeček. Jsou dlouzí asi čtvrt milimetru. Vyskytují se na lidském obličeji, častější jsou u starších lidí.

Stále není ověřeno, zda tito roztoči mají vliv na nemoc zvanou růžovka, což je kožní nemoc podobná akné, která se projevuje zčervenalými plochami v obličeji. Lidé, kteří nemocí trpí, ale mají podle Thoemmesové více roztočů, než je obvyklé.

Roztoči se mezi lidmi šíří především používáním společného ložního prádla nebo ručníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám