Hlavní obsah

Kolem Země prolétl velký asteroid

Praha

Kolem Země prolétl v pondělí vpodvečer asteroid o průměru asi půl kilometru. Dosahoval velmi vysoké rychlosti zhruba 15 kilometrů za vteřinu. Nejvíce se Zemi přiblížil v 17.20 SEČ, kdy byl od planety vzdálen 1,2 miliónu kilometrů. Jde zhruba o třikrát větší vzdálenost, než jaká dělí Zemi od Měsíce, ale i tak šlo o blízký průlet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obří asteroid proletěl blízko, ale bezpečně kolem ZeměVideo: Reuters

 
Článek

Nebezpečí nehrozilo, těleso z přepočtené dráhy nevybočilo. Podle vědců šlo o nejtěsnější přiblížení tohoto asteroidu k Zemi pro nadcházejících nejméně 200 let.

Asteroid 2004 BL86, jehož průměr se odhaduje na 540 metrů, poprvé objevili odborníci z amerického státu Nové Mexiko při pozorování v roce 2004. Průlet planetky, která se pohybovala rychlostí přes 56 tisíc kilometrů v hodině, bylo možné pozorovat s pomocí dalekohledů a odborníci toho také využili k výzkumu, neboť další srovnatelná událost se odehraje až v roce 2027.

Případná kolize s tak velkou planetkou by podle specialisty na asteroidy německého střediska pro kosmický výzkum (DLR) v Berlíně Alana Harrise způsobila na Zemi obrovskou katastrofu s milióny obětí. „Je to vždy varování,“ dodal podle agentury DPA. Vědci jsou přesvědčeni, že podobná srážka způsobila před milióny let vyhynutí dinosaurů.

Příležitost ke zkoumání

„Ačkoli v dohledné budoucnosti nepředstavuje pro Zemi žádnou hrozbu, půjde o docela blízký průlet relativně velkého asteroidu, což nám dává jedinečnou šanci to sledovat a dozvědět se více,“ prohlásil ještě před událostí Don Yeomans z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: ESA/P. Carril

Vizualizace průletu asteroidu 2004 BL86 kolem planety Země

Že se v pondělí s žádnou apokalypsou nepočítalo, potvrdil také Astronomický ústav Akademie věd ČR. „Žádné nebezpečí nehrozí! Naopak, je to pro astronomy příležitost ji (planetku) při průletu sledovat a zjistit víc. V současné době o ní nevíme téměř nic,“ uvedl v prohlášení Pavel Suchan.

Nebezpečná planetka Apophis

Další obdobně blízký průlet asteroidu srovnatelné velikosti se odehraje až za 19 let. Planetka pojmenovaná 1999 AN10 se k Zemi přiblíží na 400 tisíc kilometrů. Ještě těsnější setkání nás čeká v pátek 13. dubna 2029, kdy se planetka Apophis dostane na vzdálenost 31 tisíc kilometrů. Pro zajímavost je to o zhruba pět tisíc kilometrů méně než dráha, po které obíhají geostacionární družice.

Vědci již v minulosti upozorňovali na to, že právě kvůli Apophisu čekají lidstvo dramatické chvíle. Planetka, která má průměr přibližně 300 metrů, byla hned po svém objevení v roce 2004 označena jako potenciálně nebezpečná, neboť tehdejší propočty naznačovaly bezmála tříprocentní pravděpodobnost srážky se Zemí v roce 2029.

Pozdější studie sice kolizi vyloučily, nicméně otazník dlouho zůstával nad rokem 2036. Před dvěma lety ale NASA hrozbu srážky stanovila na jedna ku miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám