Hlavní obsah

Pokus vrátit první stupeň vesmírné rakety na Zemi selhal, těleso se roztříštilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska zveřejnila video z nepovedeného přistání prvního stupně rakety Falcon 9, která předminulý víkend vynesla k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nákladní loď Dragon. Pokud by se to podařilo zavést do praxe, lety do vesmíru by tak mohly radikálně zlevnit.

BEZ KOMENTÁŘE: Pád přídavného motoru při startu rakety Falcon 9Video: SpaceX

 
Článek

První stupeň nosné rakety měl měkce přistát na plošině o velikosti 100krát 50 metrů v Atlantském oceánu u pobřeží Floridy. To se ale nepovedlo a čtyřicetimetrové těleso se po tvrdém nárazu do „voru“ roztříštilo. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start nákladní lodi DragonVideo: Reuters

Musk už před startem upozorňoval, že šance na úspěch je asi padesátiprocentní. Věří však, že se důležitý pokus ještě letos podaří. „Je velmi pravděpodobné, tak na 90 procent, že při asi tuctu startů, které na letošek chystáme, se nejméně jedna raketa vrátí tak, že ji budeme moci použít znovu,“ řekl.

Opakované využití nákladných částí nosných raket i kosmických lodí je jedním z klíčových problémů finanční náročnosti kosmického výzkumu. Většina raket v ceně mnoha miliónů dolarů je jednorázových, končí buď pádem k Zemi, nebo jako vesmírný šrot na oběžné dráze. „Je to jako vyhodit do šrotu obří Boeing 747 po prvním komerčním letu,“ přirovnal dosavadní situaci Musk.

Společnost kalkuluje, že opakovaným používáním nejnákladnějších součástí nosných raket sníží náklady na starty do vesmíru až na setinu současné ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám