Hlavní obsah

Tři sklenice mléka denně zvyšují riziko brzké smrti, tvrdí Švédové

Právo, mcm

Lékaři i odborníci na výživu s oblibou doporučují mléko jako zdroj vápníku potřebného pro kosti. Podle týmu švédských vědců, jejichž studii zveřejnil odborný časopis British Medical Journal, je to ale omyl: pravidelná konzumace mléka kostem nepomůže, a navíc zvyšuje riziko předčasné smrti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tým profesora Karla Michaelssona z univerzity v Uppsale zkoumal údaje o 61 tisících ženách a 45 tisících mužích získané za dvacet let. Vědci zjistili, že u lidí, kteří pravidelně pili větší množství mléka, nevedla jeho konzumace k poklesu počtu zlomenin.

Zejména u žen, jež pily denně tři sklenice mléka (zhruba tři čtvrtě litru) nebo více, bylo navíc dvakrát vyšší riziko předčasné smrti než u těch, jež konzumovaly méně než jednu sklenici. U mužů byl dopad velké konzumace mléka na zvýšení úmrtnosti méně výrazný.

Další výzkum

Michaelsson a jeho kolegové se domnívají, že k růstu úmrtnosti přispívají cukry laktóza a galaktóza obsažené v nezkvašeném mléce. Likvidují přínosy vápníku, vyvolávají oxidační stres i chronické záněty a zvyšují také riziko srdečních záchvatů.

Těmto vedlejším účinkům lze prý předejít konzumací mléčných produktů s nízkým obsahem cukrů, jako je například kefír, jogurt a některé sýry – ty kvalitu kostí zlepšují bez vedlejších následků.

Michaelsson ale upozornil, že je nutný ještě další výzkum, aby bylo možné doporučit změny ve výživě, jež by konzumaci mléka omezily či vyloučily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám