Hlavní obsah

Ministr Chládek mění financování regionálního školství

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství připravilo dva modely změny způsobu financování regionálního školství, které předloží k další odborné diskuzi. U základních škol půjde o variantu kombinace financování na žáka, třídu a školu. U druhé možnosti bude k této kombinaci přidána ještě varianta s učitelem. U středních škol se připravuje změna financování na obor tak, aby byly podpořeny obory v návaznosti na predikci trhu práce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (vlevo)

Článek

„Nejdříve se musí srovnat rozdíly mezi jednotlivými kraji. V současné době totiž nefinancujeme ve stejném oboru žáka totožnou částkou. To znamená, že například obor elektrikář bude podpořen stejnou částkou jak v Moravskoslezském, tak Jihočeském kraji,“ uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který na nutnost změny financování regionálního školství už delší dobu upozorňoval. K tomuto tématu byl ustaven i jeden  národních kulatých stolů, kde odborníci diskutovali o nejlepší variantě.

V souvislosti s debatou o změně financování regionálního školství někteří hovoří o nutnosti navýšení prostředků. Ministr školství je však jiného názoru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nejdříve musíme zacelit díry v kbelíku a až poté můžeme přilévat další finanční prostředky. Cílem změny není je navyšovat či snižovat, ale lépe stávající finance zacílit,“ dodává ministr školství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám