Hlavní obsah

Astronauti vystoupili do vesmíru, aby vyměnili počítač na ISS

Houston
Aktualizováno

Američtí astronauti Rick Mastracchio a Steve Swanson ve středu vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do volného prostoru. Musí vyměnit nefunkční záložní relé zajišťující spojení palubního počítače s některými systémy vně stanice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti vystoupili do vesmíru, aby vyměnili počítač na ISSVideo: Reuters

 
Článek

Začátek výstupu byl stanoven na 15:20 SELČ, ale nakonec oba astronauti vně stanice vystoupili se zhruba půlhodinovým zpožděním proti původnímu času, který stanovil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Práce v otevřeném prostoru by měla podle předpokladů trvat dvě a půl hodiny.

Nefunkčnost spojovacího zařízení zjistil úřad při pravidelné kontrole 11. dubna a rozhodl se k jeho neprodlené výměně. [celá zpráva]

Foto: Nasa, Reuters

Oprava ISS

Jde o velmi důležitou součást počítačového systému, která umožňuje přenos povelů k provozu chladicího systému, k nastavování slunečních panelů, jež produkují elektrickou energii, nebo k ovládání mobilního transportéru na povrchu ISS.

Podle NASA půjde o 179. výstup potřebný k sestavování orbitálního komplexu nebo jeho údržbě. Pro Mastracchia to bude devátá pracovní směna v otevřeném kosmu a pro Swansona pátá.

Reklama

Výběr článků

Načítám