Hlavní obsah

Na ISS se porouchal počítač, astronauti kvůli tomu musí ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) se porouchal záložní počítač, umístěný na vnější straně stanice. Kvůli výměně přístroje zřejmě budou muset astronauti uskutečnit výstup do kosmu, uvedla americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: NASA TV, Reuters

Modul Dragon zachycený robotickou paží ISS. Při jejím připojení se používá porouchaný záložní počítač

Článek

Nefunkční počítač určen pro řízení některých robotizovaných systémů orbitálního komplexu. Na povely nereaguje. Hlavní počítač však pracuje normálně, takže vyřazení záložního podle NASA neovlivní fungování stanice. Šestičlenná podáska ISS není nijak ohrožena.

Specialisté v Houstonu mají rozhodnout, zda se porouchaný počítač pokusí oživit, anebo jej nechají vyměnit. Na palubě stanice je náhradní přístroj, nicméně výměna by si vyžádala výstup do otevřeného kosmu.

Porouchaný počítač měl jistit hlavní počítač při připojení nákladní lodi Dragon americké soukromé společnosti SpaceX k ISS, která má vzlétnout v pondělí. O dva dny podzěji by se měl Dragon spojit se stanicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám