Hlavní obsah

Příliš bílkovin z masa škodí stejně jako kouření

Právo, aa

Američtí dietologové zjistili, že nadměrné množství živočišných bílkovin v jídle nese stejně vysoké riziko rakoviny jako krabička cigaret denně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dospěli jsme k přesvědčivým důkazům, že strava s vysokým podílem bílkovin, především živočišného původu, škodí zdraví téměř stejně jako kouření,“ řekl serveru BBC Valter Longo z univerzity z Jižní Karolíny.

Zkoumal zdravotní stav a stravovací zvyklosti tisícovek lidí ve středním věku po dobu dvaceti let. Ti z nich, kteří měli v jídelníčku často živočišné bílkoviny, měli čtyřikrát vyšší pravděpodobnost onemocnění rakovinou než jejich vrstevníci, preferující ­stravu s méně proteiny.

Riziko „pojídačů masa“ je podle studie v časopisu Cell srovnatelné s nebezpečím, kterému čelí lidé kouřící dlouhodobě dvacet cigaret denně.

Tři čtvrtiny lidí zemřely 

Dosud nutriční specialisté doporučovali pro zdraví snížit příjem tuků, cukru a soli. Světová zdravotnická organizace připravuje vydání doporučení ohledně cukru, ale o proteinech bylo zatím publikováno minimum. Souvislost nádorového onemocnění a „červeného“ masa byla prokázána už dříve, ale americká studie poprvé vyčíslila z toho plynoucí riziko.

Tři čtvrtiny (74 procent) sledovaných lidí, kteří během dvaceti let studie zemřeli, patřily ke konzumentům proteinově bohaté stravy, která bývá doporučována na hubnutí, zbylá čtvrtina úmrtí připadala na lidi s „chudou“ stravou. Mezi konzumenty vysokobílkovinné stravy bylo i víc případů cukrovky. Ve věku nad 65 let se ale rozdíl stíral.

Jako hranici pro nadměrný přísun bílkovin vědci stanovili jejich pětinový podíl na denním kalorickém příjmu.

Denní doporučenou dávku (DDD) vypočítali na 0,8 gramu bílkoviny na kilogram tělesné váhy, pro dospělého s ideální hmotností kolem 70 kg tedy asi 55 gramů bílkovin denně.

Také „dietní“ kuřecí je třeba započítat

Běžná 150gramová porce svíčkové, což je 38 gramů proteinu, tedy představuje přes dvě třetiny doporučeného příjmu. Riziko ale platí nejen na maso – 200gramová sklenice mléka znamená dvanáct procent DDD a běžná porce „dietních“ kuřecích prsou či steak z lososa obsahuje 40 procent doporučeného množství.

„Nízkoproteinová strava je účinnou obranou proti rakovině jak ve středním věku, tak u seniorů – těm navíc pomáhá k udržení hmotnosti,“ dodala k výzkumu spoluautorka Eileen Crimminsová. Vysvětlila, že bílkoviny jsou důležité pro hormon IGF-I, který sice na jedné straně ovlivňuje růst, ale současně zvyšuje citlivost k nádorovému bujení.

Anketa

Jak často jíte maso?
každý den
17,4 %
téměř každý den
47,3 %
jednou nebo dvakrát do týdne
20,2 %
výjimečně
5,6 %
maso vůbec nejím
9,5 %
Celkem hlasovalo 6639 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám