Hlavní obsah

Otec a děd faraona Tutanchamona vládli nějakou dobu společně

– Káhira

Egyptský faraon Achnaton nejspíš nějakou dobu vládl spolu s otcem Amenhotepem III. Zjistili to egyptologové z nápisu na hrobce faraonova ministra v Luxoru, kterou objevil tým egyptských a španělských vědců. Podle agentury AFP to ve čtvrtek oznámil egyptský ministr pro památky Muhammad Ibráhím.

Článek

Podle něj výzkumníci na hrobce nelezli Amenhotepovu i Achnatonovu pečeť. V tehdejších dobách bylo přitom běžné, že na hroby ministrů byla připevňována pečeť vládnoucího panovníka. Nápis na ní pochází asi z 30. roku vlády Amenhotepa III., tedy zhruba osm let před jeho úmrtím a nástupem Achnatona na trůn okolo roku 1300 před letopočtem.

"Hieroglyfické nápisy ukazují jména obou králů jedno vedle druhého," uvedl ministr. "Tento objev je důležitý, protože je to důkaz, že Amenhotep III. a Amenhotep IV. vládli společně," dodal.

Achnaton, známý také jako Amenhotep IV., zavedl ve starověkém Egyptě uctívání jediného boha slunce Atona. Byl manželem známé královny Nefertiti a otcem legendárního faraona Tutanchamona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám