Hlavní obsah

Kometa století se blíží ke Slunci, může být viditelná pouhým okem

Kometa C/2012 S1 (ISON), která je zářivější než Měsíc a přezdívá se jí kometa století, proletí ve čtvrtek v noci v blízkosti Slunce. Při průletu se dostatečně zahřeje a od 4. prosince by mohla být pozorovatelná ze Země. Ovšem pouze pokud se při průletu kolem Slunce nerozpadne a nezanikne.

Animace, jak by kometa mohla být vidět před východem Slunce

 
Článek

Kometa, kterou tvoří směs zledovatělého plynu a prachu, mine Slunce ve vzdálenosti zhruba miliónu kilometrů rychlostí bezmála 700 tisíc kilometrů v hodině.

Někteří astronomové se domnívají, že jádro komety už zaniklo. Jiní tvrdí, že vyjasnění v posledních dnech dokazuje, že stále drží pohromadě. Pokud kometa či její zbytek průlet kolem Slunce „přežije”, bude na nebi viditelná. Nemá-li jádro, bude pozorovatelný jen její ohon.

"Jev bychom mohli pozorovat zhruba od 4. prosince do poloviny prosince, mezi 6:00 až 6:30 ráno nad východním obzorem pouhým okem nebo malým dalekohledem,” řekl ČTK Jakub Černý ze Společnosti pro meziplanetární hmotu.

Pokud kometa zanikne, či se rozpadne na velmi malé části, nebude na obloze vidět nic. Při průletu kolem Slunce se těleso zahřeje na teplotu asi 2700 stupňů a jeho hmota se bude rychle odpařovat.

Kometa ISON na záběrech NASA

Kometu objevila dvojice ruských amatérských astronomů v září. Dráha komety je velmi podobná dráze jiné komety, která kolem Země proletěla v roce 1680 a která byla taktéž viditelná i za dne. Vědci dokonce spekulují, že tyto dvě komety mohou pocházet z jednoho mateřského tělesa.

Reklama

Výběr článků

Načítám