Hlavní obsah

Slováci v jeskyních objevili tři nové živočichy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenským vědcům se podařil unikátní objev, když v jeskyních objevili tři nové bezobratlovce. Jejich vývoj v podzemí trval několik desítek miliónů let.

Foto: Peter Ľuptáčik, UPJŠ

Nově objevený druh chvostoskoka se zatím nepodařilo vyfotografovat, na snímku je podobný druh.

Článek

„Jedná se o drobné zástupce bezkřídlého hmyzu ze skupiny chvostoskoků. Dostali vědecké názvy Megalothorax hipmani, Megalothorax carpaticus a Megalothorax tatricus. Jejich sběr v jeskyních vyžaduje hodně pozornosti pro miniaturní velikost těla. Měří jen půl milimetru,“ uvedl Ľubomír Kováč vedoucí katedry zoologie Ústavu biologických a ekologických věd Přírodovědecké fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích.

Vědci nový druh hmyzu podrobili studiu v laboratořích pod mikroskopem a na základě jejich tvaru zjistili, že živočichové se přizpůsobili životu v jeskyních. „Mají zřetelně prodloužené končetiny a povrch těla je pokryt množstvím smyslových chloupků, které nahrazují zrak. Jejich nohy jsou navíc vybavené prodlouženými pazourky, které jim usnadňují pohyb po kluzkém povrchu a po hladině vody,“ dodal Kováč.

Tito živočichové jsou přizpůsobeni výhradně pro tento typ prostředí, mimo jeskyni nepřežijí. Živí se jeskynními mikroorganismy, především houbami. Jsou součástí potravinové sítě, která zajišťuje rozklad humusu, naplaveného listí, dřeva a trusu netopýrů. Tento druh hmyzu žije až dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám