Hlavní obsah

Lidstvo nechápe vlastní hrozby, tohle může být naše poslední století, soudí vědci

Novinky, pst

O snowboardingu vyšlo vloni více vědeckých článků než o možnosti vyhynutí lidí, upozorňuje server BBC. Přitom rozvoj technologií, ať již jde o genetiku, nanotechnologie nebo umělou inteligenci vytvářejí podmínky pro spuštění řetězové reakce nezamýšlených důsledků, která může vést k vyhynutí lidstva.

Foto: Profimedia.cz

Nanorobot v krevním řečišti. Podobné experimenty se podle vědců mohou lidstvu vymknout, i když jsou dobře myšleny.

Článek

Je to mnohem pravděpodobnější než dopad asteroidu, upozorňují odborníci z řady oborů z celého světa, kteří v rámci oxfordského Institutu budoucnosti lidstva zkoumají největší hrozby.

Připravili studii "Existenciální riziko jako globální priorita" a zdůrazňují, že politici by měli věnovat pozornost skutečným rizikům. "V sázce nemůže být více. Pokud to nezvládneme, mohlo by to být poslední století lidstva," říká ředitel ústavu Nick Bostrom.

S epidemiemi si poradíme

Veřejnost je častěji upozorňována na hrozby, které až tak zásadní nejsou. Ačkoli totiž pandemie nebo přírodní katastrofy mohou způsobit opravdu strašlivé škody, lidstvo je podle Bostroma přežije, protože to náš druh zvládá dlouhodobě. Je potřeba si uvědomit, že 99 procent druhů, které kdy na Zemi existovaly, už vyhynuly, zatímco lidé jako druh přečkali tisíce let epidemií, hladomorů, potop, zemětřesení a klimatických změn.

Foto: ESA/P. Carril

Vizualizace asteroidu 2011 AG5

Dokonce ani dvě velké světové války a pandemie španělské chřipky v první polovině 20. století nezabrzdily růst populace. A přestože možná jaderná válka mohla lidstvo zdecimovat, odborníci věří, že by ji přežil dostatečný počet obyvatel, aby lidstvo nezaniklo jako druh.

Další hrozby, které v minulosti vedly k vyhynutí většiny druhů, jako je dopad velkého asteroidu nebo supervulkanická aktivita, zůstávají v dohledné době podle vědců velmi nepravděpodobné.

Nepředvídatelné a nekontrolovatelné technologie

Opravdová hrozba naopak podle Bostroma spočívá v tom, že lidstvo vstoupilo do technologického věku, který nabízí prostředky k sebezničení druhu, jako nikdy předtím. Možnosti technologie totiž překonávají možnosti udržení kontroly nad možnými následky. Což se hodně podobá situaci dítěte s krabičkou zápalek.

"Experimenty na poli syntetické biologie, nanotechnologie a umělé inteligence se stále více stávají nepředvídatelnými," upozorňuje Bostrom. Lidstvo je sice rozvíjí v dobré víře, experimenty se ale mohou vymknout.

Už dnes se v laboratořích objevují primitivní stroje velikosti molekul, které fungují na atomární úrovni. Genetici a biologové produkují upravené mikroorganismy k plnění specifických úkolů v medicíně nebo průmyslu, ale mohou se z nich stát i nebezpečné zbraně. A pokud jde o umělou inteligenci, tak nedávno zveřejněné video, kde robot schopný učení s klidem říká, že by se na lidi chodil dívat do zoo, zní zatím jako humorné varování, ale…

Exploze inteligence

"Umělá inteligence je jednou z technologií, které vměstnávají stále větší kapacitu do stále menšího rozměru," říká jeden z uznávaných expertů v oboru Daniel Dewey a dodává, že proces neustálého zvyšování síly se stávají počítače méně předvídatelné a kontrolovatelné a může to vést k explozi inteligence.

Když se k tomu přidají pokroky v nanotechnologiích, kde se provádí manipulace na atomární úrovni, a v biologii, kde vědci začali programovat buňky a mikroorganismy, nabízí se i představa, že umělá inteligence bude moci takové možnosti využít efektivněji než lidé.

"S těmito technologiemi můžete spustit řetězovou reakci efektů, takže s počátečními omezenými zdroji můžete rozjet projekty, které mohou ovlivnit každého člověka na světě," soudí Dewey.

Bývalý prezident Královské společnosti Lord Rees proto podporuje plány na ustavení Centra pro studium existenčního ohrožení. "Toto je první století v dějinách, kdy největší rizika hrozí od lidstva samotného," říká lord Rees.

Anketa

Obáváte se, že by se moderní technologie mohly lidstvu vymknout z ruky?
Ano
86,2 %
Ne
13,8 %
Celkem hlasovalo 41148 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám