Hlavní obsah

Průhledný mozek odkrývá trojrozměrná tajemství neuronových sítí

Novinky, pst

Trojrozměrné zobrazení neuronových sítí v mozku umožňuje nová technologie, kterou představili vědci z americké Stanford University. Na zveřejněném videu představili 3D zobrazení mozku myši.

BEZ KOMENTÁŘE: 3D zobrazení mozku myši

 
Článek

Bez toho, aby museli narušit tkáň, získali podrobný obraz díky tomu, že zprůhlednili tkáně, které jednotlivé neurony obalují. S technologií nazvanou Clarity popsanou v novém vydání časopisu Nature tak odpadá riziko poškození tkání při získání komplexní informace o celém orgánu.

"Studovat neporušené systémy v molekulárním rozlišení a přitom i globálním rozsahu, kdy vidíme jemné detaily i celek v jediném okamžiku, to bylo dosud nesplněným snem v oboru biologie, Clarity to nyní nabízí," uvedl v prohlášení vedoucí výzkumu Karl Deisseroth, bioinženýr a psychiatr ze Stanfordu.

Toto je pravděpodobně nejdůležitější posun v oblasti neuroanatomie v posledních desetiletích
Thomas Insel, ředitel Národního institutu pro mentální zdraví v Bethsedě

Vnitřní strukturu mozku dosud vědci studovali pomocí oddělování jemných vrstev, kdy se ničily spoje mezi mozkovými buňkami. Existují samozřejmě i jiné neinvazivní metody, ale často nejsou kompatibilní s metodami pro studium genů a výzkum na molekulární úrovni.

"Toto je pravděpodobně nejdůležitější posun v oblasti neuroanatomie v posledních desetiletích," komentoval představení nové metody Thomas Insel, ředitel Národního institutu pro mentální zdraví v Bethsedě.

Deisserothův tým k zprůhlednění používá infusi akrylamidu, díky které nakonec získají obraz od vnějších vrstev mozku až po jeho vnitřní struktury, včetně detekce neuronových vláken. Informace o uspořádání buněk a nervových spojích pak budou moci vědci zkombinovat s informacemi, které se získávají s pomocí magnetické rezonance mapující aktivity mozku.

Zároveň budou moci vědci porovnávat stav a strukturu mozku zdravých lidí a těch, kteří trpěli nějakou duševní poruchou, či chorobou. Výzkum je součástí iniciativy na zmapování mozku, kterou na počátku dubna vyhlásil a podpořil rozpočtem ve výši 100 miliónů dolarů prezident Barack Obama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám