Hlavní obsah

Univerzální vakcína má připravit tělo na všechny chřipky

Novinky, pst

Chřipkové epidemie zůstávají jednou z metel lidstva. Jen během hlavní sezóny toto onemocnění v těžké formě prodělá až pět miliónů lidí a půl miliónu z nich to nepřežije. Přitom nová mutace viru je schopná se rozšířit do 74 zemí za pouhé dva měsíce. Sezónně upravované vakcíny tak rychle zastarávají a jsou neúčinné stejně jako imunita lidí, kteří byli očkováni. Proto je cílem vyvinout univerzální vakcínu.

Foto: Profimedia.cz

Virus chřipky

Článek

Tým z fakulty mikrobiologie a imunologie univerzity v Melbourne pod vedením profesorky Katherine Kedzierské oznámil, že odhalil mechanismus mutace chřipkových virů a možnost jejich zastavení při šíření v lidském organismu.

Díky těmto poznatkům bude možné vyvinout vakcínu, která nebude mít jen dočasnou účinnost.

"Lymfocyty (druh bílých krvinek) jsou velmi účinné při boji s viry chřipky. Díky jejich nastavení vůči vybrané části genetického kódu viru můžeme získat imunitu vůči sezónním i pandemickým chřipkám," citoval Kedzierskou server Futurity.

Zjednodušeně řečeno univerzální vakcína naučí lymfocyty rozeznávat viry chřipky bez ohledu na jejich mutace. Myšlenka není nová a již několik let různé týmy oznamují, že se dostaly dále v pochopení fungování viru.

Pokud se výsledky těchto výzkumů potvrdí v klinických testech, bude možné podobný postup využít i u dalších virových infekcí i nádorů. Jde vlastně o nejbezpečnější terapii - účinně přimět organismus, aby si pomohl sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám