Hlavní obsah

Země se oteplí nejvíc za posledních 10 tisíc let

Washington

Na Zemi bude v příštích desetiletích tepleji, než tomu bylo v posledních více než 10 000 letech. A to i při naplnění těch nejoptimističtějších předpovědí ohledně emisí oxidu uhličitého v ovzduší. Tvrdí to zpráva amerických vědců, kterou podle agentury AFP zveřejní v pátek odborný časopis Science.

Foto: Profimedia.cz

Průměrná globální teplota podle amerických vědců v příštích desetiletích stoupne o 1,1 až 6,6 stupně Celsia.

Článek

Vědcům se výzkumem na 73 místech ve světě podařilo podle dokumentu zmapovat teploty od konce poslední doby ledové před asi 11.000 lety. Na základě svých poznatků a výpočtů jsou přesvědčeni, že do konce století bude na Zemi tepleji, než tomu bylo ve sledovaném dlouhém období.

Průměrná globální teplota se v příštích desetiletích zvýší o 1,1 až 6,6 stupně Celsia. Míra zvýšení závisí na množství emisí oxidu z lidských činností.

"Nejvíce znepokojivé je to, že toto oteplování bude výrazně větší, než tomu bylo v posledních 11.300 letech," říká spoluautor studie Peter Clark z Oregonu.

Američtí vědci jsou také jako mnoho dalších jejich kolegů ve světě přesvědčeni, že oteplování v posledních padesáti letech je výsledkem lidské činnosti, nikoli přírodních jevů.

Reklama

Výběr článků

Načítám