Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj bude mít druhou základní Montessori školu

Právo, Denisa Telaříková
Bohumín

Pianeta. Tak se bude nazývat nová soukromá alternativní základní škola, která se od letošního září otevře v Bohumíně. Na škole budou vzdělávat děti Montessori metodou, umístěna bude v nynější ZŠ a MŠ Bezručova, kterou vlastní obec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Moravskoslezském kraji se jedná o druhou základní Montessori školu. Vloni v září se otevřela první v Opavě na Slezském gymnáziu. Mateřskou Montessori školku pak mají v Novém Jičíně.

„Budova této bohumínské školy je z poloviny prázdná, proto ji můžeme využít pro naši školu my. Chceme letos přijmout děti do prvních tříd a také je možné, že přijmeme i nějaké druháky. Celkem by to mělo být maximálně 18 dětí,“ informovala Právo zástupkyně nové alternativní ZŠ Pianeta Veronika Pospíchalová.

„Hlavním krédem naší školy je věta: pomoz mi, abych to dokázal sám,“ popisovala dále ředitelka školy Petra Nováková s tím, že jde o to vzdělávat děti nesoutěživou a nesrovnávací metodou. „Zohledníme individualitu dítěte, čímž podpoříme vnitřní motivaci žáčka k učení,“ vysvětlovala ředitelka.

Město Bohumín vznik další základní školy vítá

„K osmi obecním základním školám přibyla jedna soukromá, která rodičům nabídne alternativu ve vzdělávání dětí. Městu zřízení soukromé školy pomůže s provozními náklady, které by za budovu školy muselo hradit samo,“ uvedla bohumínská mluvčí Lucie Balcarová.

Dodala, že město nepředpokládá, že by nová škola způsobila odliv dětí z obecních škol. „Příště by to mohlo pomoci nalákat do města nové děti z okolí, které by pak například po základní škole studovaly na místním gymnáziu,“ vysvětlila Balcarová.

V bohumínské alternativní základní škole se bude vyučovat podle pedagogických zásad italské lékařky Marii Montessori. Ta ve svých bádáních a praxi dospěla ke zjištění, že dítě se naučí chodit, mluvit a manipulovat s předměty skrze svou vlastní tvořivost a nikoliv proto, že ho to dospělí učí.

Na základě svých zjištění lékařka vypracovala metodu s názvem Montessori. Učitel je zde v roli rádce a rovnocenného partnera. Obsah a výstupy z této školy jsou shodné s klasickými základními školami. Dítě podle odborníků nic nezanedbává. Pouze k naplnění jsou zde použity jiné metody.

Ve světě jsou Montessori školy velmi oblíbené a mají dobré výsledky. Více informací o Montessori metodě výuky zájemci najdou na www.montessoricr.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám