Hlavní obsah

Mladá krev dokáže zvrátit stárnutí, potvrdili na myších vědci

Novinky, pst

Infuze krve mladé myši vedly při laboratorních testech ke zlepšení paměti a schopnosti se učit u staršího jedince. Mladá krev se projevila zvýšením počtu spojení mezi mozkovými buňkami. Zda by se totéž projevilo u lidí, není prokázáno, ale neověřené zprávy podle listu Guardian uváděly, že infuze panenské krve si dopřával i zesnulý severokorejský diktátor Kim Čong-il.

Foto: Profimedia.cz

Krev

Článek

Saul Villeda, vedoucí výzkumu na Standfordově univerzitě, pokusem na myších prokázal, že mladá krev může zvrátit některé projevy stárnutí. Tento poznatek by se mohl stát základem terapií u lidí postižených projevy staroby a některými degenerativními nemocemi, jako je například Alzheimerova choroba.

„Mohlo by mít podávání mladé krve účinek na lidi? Jsem stále více přesvědčený, že ano. Před třemi lety jsem si to zcela jistě nemyslel,“ přiznal deníku Villeda, který závěry výzkumu představil 18. října na výroční konferenci v New Orleans.

Villeda propojil oběhový systém mladé a staré myši, což je běžná technika při studiu imunitního systému. Po několika dnech bylo u starší myši zaznamenáno zpomalování procesů stárnutí. Například se u ní zvýšil počet kmenových buněk v mozku a o 20 % se zvýšila četnost propojení mozkových buněk. Podobný efekt měl i následný pokus, kdy starší myš dostávala injektované dávky mladší krve a pak i krevní plazmy.

Zda by taková terapie byla možná i u lidí, musí ověřit další výzkum. Nicméně cílem není vytvořit "upíří" společnost starých, kteří se budou omlazovat díky transfuzím mladších ročníků. Vědci chtějí především zjistit, co dělá z mladé krve prostředek omlazení ve starém organismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám