Hlavní obsah

Studenti z Brna otestují zařízení u Evropské kosmické agentury

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doktorandi z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity provedou vlastní vědecký experiment ve výzkumném středisku Evropské kosmické agentury (ESA) v Noordwijku v Nizozemsku.

Foto: archív autorky

Masarykova univerzita v Brně

Článek

Budou tam zkoušet systém GRAVARC, který může otevřít cestu k přípravě nových materiálů s jedinečnými vlastnostmi. Doposud mohli toto zařízení testovat jen v běžných gravitačních podmínkách, nyní ho budou moci vyzkoušet i v takzvané hypergravitaci.

Experimenty s přípravou materiálů v různých přetíženích a ve stavu beztíže jsou podle odborníků velmi zajímavou a ne zcela prozkoumanou oblastí základního výzkumu. „Zařízení GRAVARC umožní připravit uhlíkové nanokompozitní materiály, které budou následně analyzovány. Tyto materiály zahrnující například uhlíkové nanotrubky, nanočástice a fullereny se dnes těší velké vědecké pozornosti díky možnému budoucímu použití v mechanice, mikroelektronice či medicíně,“ uvedl odborný garant projektu Vít Kudrle z ústavu fyzikální elektroniky.

Projekt GRAVARC, jehož autory jsou studenti oboru Fyzika plazmatu Jiří Šperka a Pavel Souček, se úspěšně kvalifikoval do kampaně Spin Your Thesis!. Ta je každoročně vyhlašována Evropskou kosmickou agenturou a umožňuje univerzitním studentům provést vlastní vědecký experiment ve výzkumném středisku ESA v Noordwijku v Nizozemsku. Na velké centrifuze tam lze dosáhnout vysokého přetížení až 20 g. Pokud by takové přetížení působilo na člověka o hmotnosti 80 kilogramů, pociťoval by tíhu o velikosti přibližně 1,6 tuny. „Na světě není mnoho zařízení, které jsou schopné tak vysoké přetížení generovat a zároveň operovat s vědeckými experimenty,“ řekl Šperka.

Odborníci z ústavu fyzikální elektroniky systém GRAVARC dokončí během června. Sestavený přístroj vyzkoušejí doktorandi nejprve v laboratořích Masarykovy univerzity za běžných gravitačních podmínek. V září se pak přesune do Noordwijku, kde bude zabudován do gondoly centrifugy a začnou měření v hypergravitaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám