Hlavní obsah

Solární bouře napumpovaly do atmosféry miliardy kilowatů

Novinky, pst

Nedávné solární bouře s sebou přinesly více než jen spektakulární polární záře. Podle výzkumníků z NASA silné poryvy slunečního větru napumpovaly mezi 8. a 10. březnem do svrchních vrstev atmosféry tolik energie, kolik spotřebují všechny domácnosti osmimiliónového New Yorku během dvou let.

Foto: NASA

Sluneční erupce

Článek

„Byla to největší dávka tepelné energie ze solární bouře od roku 2005,“ uvedl Martin Mlynczak z NASA citovaný serverem Universe Today. „Byla to velká událost, která ukazuje, jak Slunce přímo ovlivňuje naši planetu.“

Během zmíněných tří březnových dnů pohltila termosféra 26 miliard kWh energie. Z infračerveného vyzařování oxidu uhličitého a dusného vyplývá, že 95 procent této energie bylo odraženo zpět do vesmíru. Termosféra je vrstva ve výšce 85 až 500 km nad zemským povrchem (někdy se uvádí až 700 km).

„Bohužel neexistuje způsob, jak takovou energii využít,“ poznamenal Mlynczak. „Je natolik rozptýlená a mimo dosah, tak vysoko nad povrchem. Navíc většina z ní je odražena působením CO2 a NO,“ dodal vědec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám