Hlavní obsah

V Cambridgi objevili "postelový hrob" 15leté šlechtičny ze 7. století

Britští archeologové objevili při výkopových pracích poblíž Cambridge hrob s kostrou dospívající dívky ze 7. století, která byla uložena v okrasné posteli spolu se zlatým křížem posetým granáty, železným nožem a váčkem plným skleněných perel.

Foto: ČTK/AP

Kříž, který měla pohřbená dívka na krku.

Článek

Podle odborníků představuje hrob neobvyklou anglosaskou pohřební praxi, o níž se stále ví jen velmi málo. V Británii bylo nalezeno zatím jen něco přes tucet těchto "postelových hrobů". A nyní jde navíc pouze o druhý případ, kdy na hrudi mrtvého byl umístěn kříž.

Hrob pochází z let 650 až 680 našeho letopočtu, tedy z období, kdy Anglosasové postupně opouštěli pohanské zvyky a začali přijímat křesťanství.

Foto: ČTK/AP

Lebka středověké šlechtičny. Ve spodní části lze vidět křížek.

"Jsme na samém počátku křesťanství v Anglii," řekla vedoucí archeologického oddělení Cambridgeské univerzity Alison Dickensová. Podle ní je na hrobu zajímavé to, že v něm byla objevena kombinace předmětů z obou tradic - tedy vedle nože s váčkem perel také kříž naznačující příklon k nové víře.

Profesor archeologie Howard Williams z Chesterské univerzity, který se nepodílel na vykopávkách, řekl, že pohřbívání v posteli bylo v Anglii velmi vzácné a že podobné zvyky byly zjištěny i v kontinentální Evropě, kterou se Anglosasové mohli inspirovat.

Dívce bylo odhadem kolem 15 let. Vědci zatím její kosti nepodrobili radiokarbonovému zkoumání a isotopické analýze, aby zjistili, za jakých podmínek vyrůstala. Třícentimetrový zlatý kříž ale ukazuje, že patřila k anglosaské šlechtě.

Reklama

Výběr článků

Načítám