Hlavní obsah

LSD může alkoholikům pomoci přestat pít, zjistila studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halucinogen LSD může mít podle vědců pozitivní účinky při léčbě alkoholismu. Odborníci to zjistili na základě analýzy studie prováděné v 60. letech minulého století. Do výzkumu se zapojilo více než 500 pacientů, přičemž vědci zjistili, že podávání dávek LSD mělo znatelně pozitivní vliv na jejich boj se závislostí na alkoholu. O studii zveřejněné v časopise Journal of Psychopharmacology, informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pacientům, kteří byli zapojeni do programu odvykání závislosti na alkoholu, byly jednorázově podány dávky LSD v rozmezí 210 až 800 miligramů. Výsledek byl překvapující.

Z řad pacientů, kteří dostali LSD, se u 59 procent ukázalo, že mají menší sklony sklouznout zpět k alkoholismu, zatímco u druhé skupiny to bylo pouze 39 procent.

Efekt podle vědců vydržel pacientům, kteří přijali LSD, po dobu jednoho roku. I nadále pak tato skupina vykazovala větší šance na udržení abstinence.

LSD
Diethylamid kyseliny lysergové nebo také LSD je polosyntetická psychedelická droga.  Nevzniká na ní závislost a podle dostupných studií nezpůsobuje poškození mozku. Může ale způsobit nežádoucí psychické reakce. Lidé, kteří drogu vezmou, mohou například trpět bludy.

Starší výzkum z let 1966 až 1970 analyzovala dvojice norských vědců. "Jediná dávka LSD má významný pozitivní vliv na zneužívání alkoholu," uvedl jeden z nich Pal-Orjan Johansen.

Profesor David Nutt, který v minulosti působil jako koordinátor a poradce britské vlády pro drogovou problematiku, uvedl, že nic lepšího než LSD v současnosti pro léčbu alkoholismu patrně není. Nutt rovněž chce, aby byly látky jako LDS uvolněny pro další podobné výzkumy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám