Hlavní obsah

Mnohobuněční tvorové jsou starší o sto miliónů let

Tým vědců objevil v Namibii zkamenělinu houby, kterou považuje za nejstarší důkaz existence mnohobuněčných organismů na Zemi. Informovala o tom v pondělí agentura AFP. Objev tak podle nich posunul o desítky miliónů let dále do minulosti odhad prvního života těchto organismů na naší planetě.

Foto: Profimedia.cz

Namibijské hory. Ilustrační foto

Článek

Fosilie byly nalezeny v národním parku Etosha na severu země i na dalších místech v Namibii uprostřed skal, z nichž některé jsou staré až 760 miliónů let. Výsledky výzkumu, na němž se podílelo deset vědců, byly představeny ve vědeckém materiálu zveřejněném v přírodovědeckém časopisu South African Journal of Science.

Až do současnosti se většina vědecké veřejnosti domnívala, že první mnohobuněčné organismy se na naší planetě objevily 600 až 650 miliónů let před naším letopočtem. Nový objev by posunul existenci života na Zemi o 100 až 150 miliónů let dále do minulosti.

Vědci z objevu usuzují, že tyto miniaturní houby o velikosti zrnka prachu, jejichž tělem může díky proděravění protékat voda, jsou naši nejstarší předci, uvedl to jeden ze spoluautorů studie Tony Prave z Univerzity St. Andrews ve Skotsku.

Podle profesora Pravea objev fosilií starých 760 miliónů let odpovídá hypotézám, které vytvořili genetici pracující na molekulárních hodinách, metodě, která umožňuje pomocí studia změn v DNA odhadnout evoluční vzdálenost, zpravidla mezi dvěma blízkými druhy.

"Náš objev odpovídá tomu, co předpovídají genetici na základě molekulárních hodin, tedy dobu, kdy se objevil první mnohobuněčný život," dodal profesor citovaný agenturou AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám