Hlavní obsah

NASA zveřejnila vizualizaci globálního oteplování od roku 1880 po současnost

Novinky, Markéta Klánská

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) v nedávné době zveřejnil působivou vizualizaci, která ukazuje změny teplot od roku 1880. Rok 2011 byl sice oproti předchozímu roku o něco chladnější, přesto nelze pochybovat o tom, že globální teplota postupně stále narůstá.

BEZ KOMENTÁŘE: Vizualizace ilustrující klimatické změny a dokazující globálního oteplováníVideo: NASA

 
Článek

„Víme, že planeta absorbuje více energie, než vydává. Proto můžeme pozorovat trend pokračující směrem k vyšším teplotám. Rok 2011 patří podle záznamů k deseti nejteplejším rokům, i když ho ochladil klimatický jev La Niña i nejnižší sluneční aktivita za několik posledních let,“ uvedl James E. Hansen, ředitel Goddardova institutu pro kosmický výzkum (GISS) agentury NASA v New Yorku.

Hodnocení roku 2011 přineslo sice drobné neshody, zda jde o 11. nebo 9. nejteplejší rok od počátku měření, přesto se vědci shodují na tom, že teploty neustále narůstají. Vzhledem k velké přírodní proměnlivosti klimatu se ale domnívají, že teploty neporostou konstantně rok po roce. Každopádně však předpokládají plynulý nárůst teplot v průběhu desetiletí.

Potvrdil to i Tom Karl, ředitel Národního centra klimatických údajů NOAA. Podle něj by chladnější rok neměl změnit celkový trend rostoucích teplot.

„Bylo by předčasné usuzovat, že nastane nějaká pauza v dlouhodobém oteplování. Globální teplota i nadále roste,“ uvedl Karl.

Vyšší teploty jsou z velké části přiživovány narůstající koncentrací skleníkových plynů v atmosféře, zvláště pak oxidu uhličitého. Tyto plyny absorbují infračervené záření vycházející ze Země a zmíněnou energii posléze propouští do atmosféry, místo aby ji nechaly uniknout do vesmíru. Vyšší množství „polapené“ energie pak vede k vyšším teplotám.

Fakt, že se svět mimo jiné nedokázal zbavit nebezpečí nezvratných klimatických změn, vedl vědce k tomu, že v noci na 11. ledna posunuli o minutu dopředu minutovou ručičku na hodinách varujících před koncem světa. Nyní ukazují za pět dvanáct. Oznámil to Bulletin atomových vědců (BAS) s tím, že k dalším přetrvávajícím nebezpečím patří jaderné zbraně a katastrofy jaderných elektráren.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám