Hlavní obsah

Vědci objevili u Antarktidy zcela nový svět, je horký a temný

Novinky, Markéta Klánská
Oxford

Britští vědci z univerzit v Oxfordu a Southamptonu ke svému velkému překvapení objevili "ztracený" svět, který se schovával 2400 metrů pod hladinou moře. Ve vodách kolem Antarktidy nalezli kolonie neznámých mořských živočichů. Tyto nové druhy krabů, chobotnic a hvězdic se dokážou vyrovnat i s nesmírně náročnými podmínkami v temných hlubinách.

Foto: Oxford University

V temných hlubinách vědci objevili neznámé živočišné druhy. Mezi nejpočetnější patřil krab, kterému se jinde říká "krab yetti".

Článek

Jejich existence je pozoruhodná zejména proto, že byli nalezeni na vrcholcích podmořských sopek zvaných hydrotermální průduchy. Ty pumpují na povrch černý kouř a horkou vodu a vytvářejí kolem sebe prostředí, jehož teplota dosahuje až 380 stupňů Celsia. Takové teploty jsou dostatečné dokonce i na to, aby roztavily olovo.

Nehostinné podmínky navíc dotváří i naprostá absence slunečního svitu. Zdejší živočichové tedy musí získávat energii tak, že štěpí vysoce toxické chemikálie ze sopečného kouře.

„Existence živočichů v tak nehostinných podmínkách nám pomáhá pochopit původ života na Zemi a možná je to i klíč k odhalení života jinde ve sluneční soustavě,“ uvedl pro deník The Daily Mail profesor Alex Rogers z Oxfordské univerzity, který stál v čele výzkumného týmu.

Neuvěřitelně pestrý živý svět

Nejpočetnějším z desítek nových živočišných druhů byl u hydrotermálních průduchů nový druh korýše, kterému se přezdívá „krab yetti“. Na délku měří asi 16 centimetrů a na rozdíl od běžných krabů má hruď porostlou chloupky. V těch si pravděpodobně pěstuje bakterie, kterými se pak živí.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci objevili pod hladinou moře zcela nový svět

„Pohled na kraby byl vcelku působivý. Asi 600 se jich shlukovalo do samostatných komunit. Všichni měli velmi bledou barvu a z dálky připomínali hromadu lebek,“ popsal objev Rogers.

V temných hlubinách Jižního ledového oceánu u Antarktidy objevili vědci také neznámý druh chobotnice, sedmiramennou hvězdici, svijonožce, shluky plžů a mořské sasanky.

"Co jsme nenašli, je ale stejně překvapivé, jako to, co jsme našli. Neobjevili se tu totiž žádní z živočichů, které jsme poznali u hydrotermálních průduchů v Tichém, Indickém a Atlantském oceánu," uvedl Rogers.

Hlubiny prozkoumávala speciální ponorka

Výzkumníci osm týdnů odolávali hrozbě ledovců a 16metrových vln v Jižním ledovém oceánu nedaleko Antarktidy. Pro svůj průzkum používali dálkově ovládanou ponorku velikosti minibusu, podobnou těm, jaké se používají při hledání ropy. Pro vědecké účely však byla vybavena kamerami a zařízením na odebírání vzorků.

„Během pouhých osmi týdnů jsme našli celé komunity organismů, které nikdo předtím neobjevil. Nepochybně se tam ale ukrývá ještě mnohem více nepoznaných živočichů,“ dodal Rogers.

Hydrotermální průduchy

Hydrotermální průduchy (sopouchy) se vyskytují poblíž středooceánských hřbetů a je velmi obtížné je najít. Vypouští na povrch černý kouř a horkou vodu bohatou na minerály.

Poprvé byly objeveny v 70. letech 20. století a od té doby jsou oblíbeným cílem vědců. Byly nalezeny v Tichém, Atlantském i Indickém oceánu, ale nikdy předtím ne v blízkosti Antarktidy.

Živí tvorové, kteří v podobných oblastech žijí, se odlišují zejména kvůli nehostinným podmínkám, které utváří zejména vysoké teploty, nedostatek potravy a absence slunečního záření.

Reklama

Výběr článků

Načítám