Hlavní obsah

Stavebnice Merkur míří do škol

Právo, cie

Merkur Toys z Police nad Metují jedná s ministerstvem školství, jak dostat známou stavebnici nejen do základních škol. Chce tím dosáhnout především toho, aby se zvýšila zručnost školáků. Ze stavebnice lze sestavit i modely ovládané mechanicky, proto je vhodná i pro studenty středních škol.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Ocelové město sestavené z dílů stavebnice Merkur.

Článek

„Je to jedinečná příležitost, jak to, co se učí teoreticky - ve fyzice či chemii, aplikovat na stavebnicích, které lze pomocí součástek snadno rozpohybovat,“ uvedl majitel Merkur Toys Jaromír Kříž.

V současné době se Merkur zaměřuje na robotiku, automatizaci, spolupracuje i s ČVUT na projektu nové generace učebních pomůcek, s firmou Microsoft nebo Siemens.

Merkur zvládnou děti od 5 či 6 let. Ohlasu se dočká především u chlapců, ale ani dívky se prý nenechají zahanbit. „To byste viděla, jak děvčata umějí krásně šroubovat,“ řekl Kříž.

Do února v Muzeu hl.m. Prahy  

Exponáty vytvořené z populární stavebnice jsou do února vystaveny v Muzeu hl. m. Prahy na Florenci. Hned v úvodu návštěvníci spatří třeba důlní věž Jindřich, kterou stavěl Jiří Čekan z Plzně se synem ve svém panelákovém bytě půl roku.

Autor provedl i zátěžový test, když vylezl na vrchol věže. Stavba jeho devadesát kilo hravě udržela. Vedle stojí ruské kolo, Eiffelova věž, sál půlí červený Eiffelův most u Garabit ve Francii.

Výstava Já, merkur představuje stavebnici od jejího vzniku ve 20. letech 20. století. „Systém je jedinečný, dává ideální možnost sestrojit prakticky všechno, model jakéhokoli zařízení,“ řekl Kříž. Připomněl, že zájem o stavebnici trochu poklesl v 60. a 70. letech, kdy nastal rozmach lega. Ale dnes se podle něj zejména starší generace znovu ohlíží a doporučuje ji svým dětem a vnoučatům. Zájem je především o univerzální skládačky.

Reklama

Výběr článků

Načítám