Hlavní obsah

Potraviny v plechovkách narušují pohlavní vývoj, ukázala studie

Novinky, Vladimír Michna

Jídlo nebo pití z plechovek může mít podle poslední studie velmi neblahý vliv na lidské zdraví. Obsahuje totiž mimo jiné výrazně zvýšené množství chemikálií měnících pohlavní vývoj člověka. Chemikálie je obsažena v plechovkách nebo také v PET lahvích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obyčejná polévka v plechovce obsahuje až tisíckrát větší množství bisfenolu-A (BPA), tedy chemikálie používané při výrobě plastů. Vypití jedné konzervy denně zvýší za pět dnů množství této chemikálie v moči o 1,221 procenta.

Ukázala to studie vědců z Harvardské univerzity publikovaná v Journal of the American Medical Association.

Bisfenol-A je používán při výrobě cínových plechovek i tvrdých lahví na vodu. Je často spojován také s ženskou neplodností, s problémy chování u dívek a zvyšuje také riziko srdečních chorob, mrtvice, rakoviny a cukrovky. U mužů podle jiných studií může způsobit problémy s erekcí a s ejakulací. Tato chemikálie i další prvky obsažené v umělých obalech mohu napodobovat ženský hormon estrogen, a tím narušit pohlavní vývoj u chlapců.

Vědci rozdělili 75 lidí do dvou skupin, jedny požádali jíst polévky z plechovek, druzí jedli čerstvé jídlo bez “plechovkového” cínu. Poté se obě skupiny prohodily.

“Po chvíli jsme zjistili, že pití nápojů v těchto tvrdých plastech může zvýšit množství bisfenolu ve vašem těle. Studie navíc předpokládá, že konzervované jídlo může být dokonce ještě větší problém, zvláště při větší konzumaci,” uvedl podle Daily Telegraphu vedoucí studie Jenny Carwile.

Od června tohoto roku se v EU nesmějí prodávat kojenecké láhve s obsahem bisfenolu A.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám