Hlavní obsah

Route 66: postižení vyrazili na netradiční výpravu po Americe

Právo, Aleš Fuksa

Pětiletý sen se v těchto dnech mění v realitu, a to Milušce Zvonařové, ředitelce občanského sdružení IZAP Zlín, které se věnuje vzdělávání a zaměstnávání lidí s mentálním postižením v chráněných dílnách Slunečnice.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sedm statečných dobrodruhů se ve středu i přes svůj zdravotní hendikep vydalo na expedici po Route 66.

Článek

Se sedmi hendikepovanými klienty Integrovaného centra Slunečnice minulý týden ve čtvrtek ráno odletěla na expedici do Spojených států.

Během čtrnácti dnů projedou téměř čtyři tisíce kilometrů legendární Route 66. Projekt nazvaný Lidé s hendikepem napříč Amerikou - Route 66 dokazuje, že ve speciální pedagogice není nic nemožné.

Srovnání hendikepovaných a zdravých

„Tato cesta nám mimo jiné umožní srovnání chování hendikepovaných a zdravých jedinců v podmínkách náročného cestování. Dojde také k podpoře rozvoje lidí s nejrůznějším znevýhodněním a jejich větší samostatnosti. Ale hlavně jim Route 66 nabídne neopakovatelné zážitky. Je to vůbec poprvé, co se postižení lidé z Česka vydávají na takovou náročnou expedici,“ uvedla Zvonařová, která spolu s dalšími dvěma pedagogy bude dohlížet na bezpečnost všech členů výpravy.

Dvoutýdenní putování začalo letem z Prahy do Los Angeles na západní pobřeží USA. Během čtrnácti dnů navštíví expedice nejen několik národních parků, ale i kasino v Las Vegas. „Nastudoval jsem si, co všechno nás čeká. Nejvíc se ale těším na Grand Canyon. Ale mám obavy z letu. Letím poprvé,“ prozradil Právu Libor Šmatla (34), který se svým mentálním postižením pracuje v chráněné kavárně Slunečnice.

„Jsem zvědavá na indiány. Dívala jsem se do map a čeká nás spousta dobrodružství,“ řekla další z klientek IZAP, osmatřicetiletá Martina Křížová.

Ve středu odjeli účastníci dlouhé cesty přes Atlantik ze Zlína vlakem do Prahy, kde jednu noc před odletem přespali. Loučení dobrodruhů s jejich rodiči nebralo na zlínském nádraží konce a vlaková souprava odjížděla doprovázená máváním a slzami v očích ze strany rodičů.

Překonat sám sebe

„Už jsem si poplakala i doma a myslím, že dnes zase nevydržím. Své Andrejce to moc přeju. Jsem dojatá. Se mnou by se nikam tak daleko nedostala. Je to pro ni s jejím hendikepem jedinečná příležitost. Vyslechla jsem si svoje. Kamarádi mi říkali: 'Věčně ji nemůžeš držet za ruku, buď ráda, že něco zažije',“ řekla Právu Helena Koutná.

Route 66

Route 66 je 3940 kilometrů dlouhá cesta, která začíná v Chicagu a končí v Los Angeles. Prochází osmi státy a protíná tři časová pásma. Zlínská výprava navštíví například národní parky na západě USA, města Las Vegas, Los Angeles a San Francisko, v plánu je i let vrtulníkem nad Grand Canyonem.

Výpravu tvoří sedm klientů občanského sdružení a tři pedagogové, ti se na úhradě nákladů spojených s projektem podíleli desetitisícovými částkami. Významnou část financí zajistili sponzoři a také jednotliví dárci. „Jsem velmi rád, že se tento projekt podařilo úspěšně zrealizovat. Má velký smysl. Lidem s hendikepem umožní poznat něco nového, překonat sama sebe,“ dodal primátor Zlína Miroslav Adámek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám