Hlavní obsah

Družice ROSAT dopadne o víkendu, její dvoutunové zrcadlo v atmosféře neshoří

Novinky, fia

Vysloužilá německá družice ROSAT má dopadnout na Zemi s největší pravděpodobností v sobotu nebo v neděli. Odhad ve středu zpřesnila Německá vesmírná agentura (DLR), přiznává však, že je nutné počítat i s rezervou plus mínus dva dny. Satelit je vyroben z odolných materiálů, předpokládá se proto, že při návratu zcela neshoří jako jiné předměty při průchodu atmosférou.

Článek

Vcelku na zemský povrch například dopadne téměř dvoutunové zrcadlo teleskopu, které je velmi odolné proti teplu.

Dopad nefunkčního satelitu je považován za poměrně nebezpečný právě z toho důvodu, že fragmenty zařízení mají vysokou odolnost, a proto neshoří při vstupu do atmosféry, a to i přesto, že rychlost při návratu bude dosahovat zhruba 28 tisíc kilometrů za hodinu.

Předpokládá se, že se družice vážící dohromady 2,4 tuny rozpadne na zhruba 30 kusů, z nichž největší bude zrcadlo teleskopu, které váží 1,7 tuny.

ROSAT (ROentgen SATellite) je orbitální observatoř, která byla vypuštěna v roce 1990 za účelem detekování rentgenového záření ve vesmíru. Fungovala do roku 1999 a za dobu své činnosti našla zhruba 80 tisíc zdrojů rentgenového záření a asi šest tisíc zdrojů ultrafialových paprsků.

Družice nemá žádný pohonný systém, a proto se s ní nedalo už manévrovat. Navíc se její trajektorie nedá tak přesně určit. Svou roli sehraje především sluneční aktivita, která silně ovlivňuje podmínky ve svrchních vrstvách atmosféry.

Pravděpodobnost, že trosky družice zasáhnou někoho na Zemi, je 1:2000, což je více než u nedávného pádu satelitu UARS, kde pravděpodobnost činila 1:3000.[celá zpráva]

Kvůli vysoké rychlosti družice a zemské rotaci nelze s jistotou určit přesný čas a místo dopadu. Přesnější odhady budou moci odborníci učinit asi deset hodin před vstupem satelitu do atmosféry.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Zemi brzy spadne šestitunový satelit NASA

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) v noci na čtvrtek oznámil, že očekává dopad vysloužilého 6,5tunového satelitu. Zařízení pod označením UARS,...

Výběr článků

Načítám