Hlavní obsah

Nadbytek vitamínů může zkrátit život, ukázala studie

Právo, BBC, mcm

Nejen nedostatek, nýbrž i nadbytek vitamínů může škodit. Dokazuje to finská studie, zveřejněná v časopise Archives of Internal Medicine. Vědci v ní shrnují výsledky zkoumání zdravotního stavu 38 tisíc starších žen z USA − padesátnic a šedesátnic, které byly ochotny sdělit, jaké vitamíny a minerály braly v posledních dvou desetiletích.

Foto: Novinky

Článek

Všechny měly dobrou výživu. Ačkoliv to tedy neměly zapotřebí, braly vitamínové doplňky stravy a minerály. Vědci zdůrazňují, že je konzumovaly, ačkoliv neměly žádný důkaz, že jim to nějak prospívá − prostě jen věřily křiklavým reklamám.

Výzkum ukázal, že zejména přípravky, obsahující multivitamíny, kyselinu listovou, vitamín B6, magnezium, zinek, měď a železo zvyšují riziko předčasné smrti. Zvýšení rizika úmrtí bylo sice poměrně nevelké - například pro uživatele pilulek se železem o 2,4 procenta - rostlo však s tím, jak velké dávky železa navíc jednotlivé ženy konzumovaly.

„Vzhledem k důkazům vidíme malé ospravedlnění pro obecné a rozšířené užívání potravinových doplňků,“ shrnul Jaakko Mursu a jeho tým z Východofinské univerzity.

Experti zdůrazňují, že lidé by měli mít dost vitamínů z vyvážené potravy. Brát něco navíc proto nedoporučují. Rozhodně tu podle nich neplatí zásada „čím více, tím lépe“.

Evropská komise v úterý navrhla zásady, jimiž se výrobci léků budou muset řídit při informování pacientů. Cílem je, aby lidé dostávali přesné, podložené informace místo zavádějících reklam. Nepotvrzené údaje musí být napříště předem prověřovány kompetentními orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám