Hlavní obsah

Objevena planeta obíhající dvě hvězdy, je z ní vidět dvojitý západ sluncí

Pomocí teleskopu Kepler astronomové objevili ve vzdálenosti 200 světelných let od Země unikátní planetu, která obíhá kolem dvou hvězd. Z jejího povrchu je tedy možné sledovat dvojitý západ sluncí. Vědci proto hovoří o scénách, které jsou jako vystřižené z vědeckofantastických filmů, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Planeta obíhá dvě hvězdy, je z ní vidět dvojitý západ sluncíVideo: Reuters

 
Článek

"Je to skutečně úžasný objev," prohlásil Alan Boss z washingtonského vědeckého institutu Carnegie (CIW), který zprávu v odborném žurnálu Science zveřejnil. "Je to skutečně úchvatná věc, že je ve vesmíru planeta, která obíhá takovéto dvě hvězdy."

Nález planety, která dostala katalogové jméno Kepler-16b, je vůbec prvním, který potvrzuje tento fenomén, tedy obíhání kolem dvou hvězd. Dvojhvězdy, které obíhají kolem společného těžiště, již vědci zjistili dříve. Doposud se ale jen domnívali, že kolem nich obíhají také planety. Tyto domněnky nyní potvrdila pozorování pomocí dalekohledu Kepler, který ve vesmíru hledá planety podobné Zemi.

Divákům filmové série Star Wars (Hvězdné války) může podle Reuters připadat představa planety se dvěma slunci dobře známá. Stačí si vzpomenout na Tatooine, kde vyrůstal Luke Skywalker. Tatooine ovšem byla pouštní planeta, zatímco Kepler-16b je chladný plynný obr.

Protože obě slunce jsou menší a chladnější než naše, bude na Kepleru-16b zima. Teploty na povrchu se zřejmě pohybují kolem minus 70 až minus 100 stupňů Celsia. Planeta je podobná velikostí i hmotností Jupiteru, své dvě slunce oběhne ve vzdálenosti 104,6 miliónu kilometrů za 229 dní. To je zhruba stejná vzdálenost, jako oběžná dráha Venuše. Pro srovnání, Země je od Slunce vzdálena 149,6 miliónu kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám