Hlavní obsah

Na Zemi brzy spadne šestitunový satelit NASA

Novinky, pst

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) v noci na čtvrtek oznámil, že očekává dopad vysloužilého 6,5tunového satelitu. Zařízení pod označením UARS, které se zabývalo analyzováním svrchních vrstev atmosféry, projde někdy na konci září nebo začátkem října atmosférou, kde z větší části shoří a zbytky mají nekontrolovaným pádem skončit nejspíš v oceánu.

Článek

„Je příliš brzy na to určit, kdy přesně UARS vstoupí do atmosféry a jaká zeměpisná oblast by mohla být dotčena, ale NASA satelit bedlivě sleduje a bude vás informovat,“ slibuje NASA veřejnosti v oficiálním prohlášení.

Satelit byl velký 10,7 x 4,5 metru a vypuštěn byl v roce 1991 z paluby raketoplánu Discovery. Počítačové analýzy průchodu satelitu atmosférou uvádějí, že ze 162 komponent různého druhu na 150 shoří v atmosféře. Zbývajících 12, celkem 26 jednotlivých kusů, pravděpodobně dopadne na povrch Země. Přestože jde jen o zlomek z celku, má jít až o půl tuny úlomků.

„Riziko ohrožení veřejného nebo soukromého majetku je extrémně nízké, bezpečnost je hlavním zájmem NASA,“ uvádí se na webových stránkách vesmírné agentury, která poukazuje na to, že dosud se nestal dopad trosek satelitů zdrojem zranění nebo ohrožení pro lidi a způsobené škody byly zanedbatelné.

NASA hodlá aktualizovat informace o satelitu každý týden, čtyři dny před předpokládaným vstupem do atmosféry bude informovat denně a po vstupu do atmosféry ještě častěji. Sestup satelitu bude bedlivě sledovat i vojenské Spojené vesmírné operační centrum na letecké základně Vandenberg v Kalifornii, které nepřetržitě sleduje a vyhledává všechny lidmi vyslaná zařízení a jejich trosky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám