Hlavní obsah

Kremaci nahradí ekologičtější metoda, v USA mají nebožtíky zkapalňovat

Novinky, fia
St. Petersburg

Pohřební služba na Floridě chystá převratnou novinku v nakládání s těly nebožtíků. Namísto tradiční kremace tam hodlají využít patentu skotské Resomation, která vyvinula přístroj, jenž rozpouští měkké tkáně ve vřícím alkalickém roztoku. Nespornou výhodou této metody proti kremaci jsou o třetinu nižší emise skleníkových plynů a také až sedmkrát menší spotřeba energie.

Článek

O experimentu informovala britská stanice BBC, která jej nazvala „zeleným pohřbem“. Jako první mají novou metodu použít dvě pohřební služby v St. Petersburgu na Floridě. Skotská firma, která drží patent, doufá, že se brzy najdou i zájemci v Evropě, kde je však nutné ještě přistoupit ke změnám legislativy, protože současné zákony tento způsob likvidace těla neumožňují.

Princip likvidace ostatků zemřelého spočívá v tom, že se tělo vloží do roztoku hydroxidu sodného o teplotě 180 stupňů pod tlakem deseti atmosfér. Zhruba dvě a půl až tři hodiny trvá, než se rozpustí měkká tkáň, která je poté odplavena městskou kanalizací. Výrobce systému zdůrazňuje, že odpad je naprosto sterilní a nejsou v něm ani stopy DNA.

Kosti jdou do kremulátoru

Zbylé kosti se pak zpracovávají v tzv. kremulátoru, což je proces, který se uplatňuje i při klasickém pohřbu žehem. Kremulátor rozmělní kostní tkáň na jemný popel a uloží do urny.

Další výhodou má být spolehlivé oddělení amalgámu od nebožtíkových zubů. Při běžném zpopelnění se rtuť z amalgámu vypaří, a tak zatěžuje ovzduší. Jen v Británii stojí za 16 procenty všech rtuťových výparů v ovzduší. Krematoria proto musela investovat do nákladných filtračních systémů.

Tvůrci technologie také zmiňují, že pohřby tímto způsobem jsou důstojné, pietní a tiché. Florida je jedním z prvních sedmi amerických států, které novou metodu povolily. Předchozí pokus v americkém Ohiu tamější soud zakázal. Naopak několik lidí už bylo s pomocí hydroxidu sodného pohřbeno v australském státě Queensland.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám