Hlavní obsah

Nové centrum lékařského výzkumu v Brně zaměstná 150 vědců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC), které se s pomocí evropských dotací začalo stavět v Brně, zaměstná 150 vědců. Podle tvůrců projektu se zde skloubí nemocniční péče s lékařskou vědou, ale i s vývojem ve farmaceutickém průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Česká medicína se v různých hodnoceních pravidelně dostává mezi deset nejlepších na světě.

Článek

Myšlenka ICRC stojí na spolupráci brněnských lékařů s experty americké kliniky Mayo, která zaměstnává 56 000 lidí a je považovaná za jednu z nejlepších nemocnic na světě. Vědci z Brna i USA už na společných výzkumných úkolech několik let pracují.

Nově se výzkumníci chtějí zaměřit například na vývoj umělého srdce či využití kmenových buněk pro léčbu srdečního selhání. Nové metody, postupy i nově vyvinutá technika by měly zlepšit léčbu poruch srdečního rytmu, ischemické choroby srdeční, cévních mozkových příhod, Alzheimerovy choroby, demence i roztroušené sklerózy.

Chybí vlastní výzkum

Podle iniciátora projektu ICRC Tomáše Káry se česká medicína v různých hodnoceních pravidelně dostává mezi deset nejlepších na světě, co jí však dosud chybělo, byl vlastní medicínský výzkum. Čeští lékaři prý jsou velice rychlí a zdatní v přejímání zahraničních novinek, ale to, že se nyní v Brně budou nové postupy a metody vyvíjet, by novinky mělo českým pacientům přinést o dva až pět let dřív.

Nové metody a postupy vyžadují nové přístroje. Podle Káry jejich nákup umožní právě evropská dotace, zatímco z národních zdrojů by nikdy pořídit nešly. Věří, že ani aplikace moderních postupů v praxi nenarazí na finanční bariéry. Nově vyvinuté pomůcky jsou podle něj drahé, ale mohou výrazně urychlit léčbu i rekonvalescenci. Dřívější návrat nemocného do práce i další přínosy prý náklady na dražší operaci bohatě vrátí.

Dokončení v roce 2013

ICRC mají sloužit dvě sedmipatrové budovy o půdorysu L. Stavba letos v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny začala. První etapa skončí na podzim 2012. Výstavba a vybavování všech nových prostor má být hotová na konci roku 2013. V novém komplexu vznikne téměř 24 000 metrů čtverečních pracovišť.

Náklady na vznik centra se blíží pěti miliardám korun, asi 2,4 miliardy korun získali autoři projektu z Evropské unie. Zbytek doplatí převážně stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám